Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Andelo Vekic håller undan för en J-Södraspelare i cupmatchen förra sommaren. Nu är det dags igen för nytt allsvenskt motstånd på Vänersvallen när Halmstad BK gästar VFK.
Andelo Vekic håller undan för en J-Södraspelare i cupmatchen förra sommaren. Nu är det dags igen för nytt allsvenskt motstånd på Vänersvallen när Halmstad BK gästar VFK.

På med toppluvan, gå på fotboll och njut av bra idrott

När vinterns lagidrotter går in i sitt mest intensiva slutskede, spelas samtidigt årets match i fotboll på Vänersvallen. Och inte bara det. En vecka senare spelas årets match 2 på samma arena.

KOMMENTAR

Jag snackar förstås om kometlaget Vänersborgs FK och det stundande cupäventyret, som alltså inleds på lördag med Halmstad BK på besök, och en vecka senare svenska mästar­laget 2015, IFK Norrköping.
Fotbollsgodis för den sportintresserade i allmänhet och mumsmums för VFK-anhängare i synnerhet.
Vi minns väl alla vad FC Trollhättan bjudit fotbollspubliken på två år i rad. Först 2015 då klubben svarade för uppmärksammade insatser mot såväl IFK Göteborg (2-2) som Ljungskile (1-1) och så i fjol då FCT inledde med en 2-1-seger mot allsvenska Gefle IF, men åkte på stordäng med 2-6 mot Häcken en vecka senare.

Mest minnesvärt är tveklöst mötet med Blåvitt inför 2 417 åskådare den 21 februari på Edsborgs naturgräs (!), en match som stod 0-2 efter 57 minuter men där först David Bennhage och sedan Jonathan Gustafsson såg till att matchen slutade oavgjord.
Jag minns också att Josef Daoud var lysande i den här matchen och plågade lagkaptenen Mattias Bjärsmyr ända tills FCT-aren blev utbytt i slutminuterna.
Tidiga fotbollshöjdare allihop i vårt område, men nu är det alltså dags för skrällgänget VFK att axla FCT:s fallna cupmantel. Något annat än en stor överraskning är det förstås inte att klubben nu har avancerat till Svenska cupens gruppspel där det lag som toppar tabellen efter tre matcher är kvalificerat för kvartsfinal och därmed inte så himla långt ifrån spel i Europa.
Tanken svindlar ...

Nu ska vi inte ställa för stora krav eller ha alltför höga förväntningar på nye tränaren Henrik Fridolvssons mannar, men laget visade ingen som helst respekt senast det begav sig mot allsvenskt motstånd – 2-0-segern mot Jönköpings Södra den 24 augusti på Vänersvallen lämnade ett eko som hördes över hela fotbolls-Sverige.
Då var det Raimo Käkelä som tränade laget, och hade gjort så framgångsrikt under flera år genom divisionerna, och han fick först se Andelo Vekic spräcka målnollan och efter pausen Valon Gashi spika slutresultatet till 2-0.
1 100 åskådare kom den gången i sommarvärmen till Väners­vallen, får vi se något liknande nu?
Norska vädersajten yr.no siar om tre plusgrader, mulet och lätt bris under lördag eftermiddag och det låter ju överkomligt. Kör med toppluva och skippa ryssmössan.

För övrigt kan konstateras att träningsfotbollen nu rullar igång på riktigt allvar. Helgens mest intressanta match är nog den mellan Skoftebyn och VIF där SIF visar upp sig för första gången den här säsongen utomhus.
Även det fjärde division 2-laget i Tvåstad, FCT, matchar.
Hemma mot Torslanda på lördag, före SIF-VIF.dersson

MEST LÄST