Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

IFK Vänersborg begick ispremiär på måndagskvällen med bland annat nye ryske storstjärnan Sergej Lomanov (nr 7) i spetsen. Men innan IFK-spelarna äntrade isen gick brandlarmet på grund av pyroteknik i samband med introt.
IFK Vänersborg begick ispremiär på måndagskvällen med bland annat nye ryske storstjärnan Sergej Lomanov (nr 7) i spetsen. Men innan IFK-spelarna äntrade isen gick brandlarmet på grund av pyroteknik i samband med introt.

Rökfylld ispremiär för Lomanov & co

Storpubliken i hallen väntade, spelarna väntade på att få visa upp sig, alla väntade på ispremiären i Arena Vänersborg. Då öppnas dörren ut till hallen och rök från pyrotekniken pyser in i korridoren utanför omklädningsrummet.

– Nu går nog brandlarmet, säger Felix Pherson, en av 20-talet IFK-spelare som står uppradade i nummerordning för att göra entré.
Sen går brandlarmet.

– Det här hade aldrig hänt på Hällåsen, säger någon.

Det blev ett jäkla väsen, men räddningstjänsten kom snabbt, blåste faran över och snart kunde det planerade introt genomföras. Utan effektfull rök dock.

En inledning på säsongen som sent ska glömmas och jag undrar vad som egentligen rörde sig i Pavel Bulatovs och Sergej Lomanovs hjärnor?!
För det var naturligtvis de här två som uppskattningsvis 800 personer i första hand kom för att se på den första isträningen. 

Eller kanske framförallt den sistnämnde, under många år betraktad som världens bäste bandyspelare och nu på plats i Vänersborg – av alla städer i bandyvärlden.

Jag måste erkänna att det var en mycket märklig känsla att stå där i korridoren utanför omklädningsrummet och småtjata med spelare och ledare när plötsligt Sergej Lomanov passerar. Det påminde lite om Martin Ljungs monolog från 1958: 
"Är det inte Fingal Olsson som sitter där borta? 
"Nä, han är ju död". 
"Men han rör ju på sig ..."

Och nog rörde han på sig, den genomsympatiske ryssen som vunnit allt som går att vinna utom ett SM-guld.
Sedan fick han massage av Bruno Zetterström. Varpå Richard Kamperin Wallin, utan att titta efter så noga, förväxlade Lomanov med ledaren Carl Malm. Frågan är förstås vem av de två som ska känna sig mest hedrad?! Glädjen, optimismen, förväntningarna i och omkring omklädningsrummen gick nästan att ta på.

Där knallade Tommy Hjert – mannen som under en nästan tvåårig process jobbat med att ro affären Lomanov i hamn – omkring och såg riktigt stolt ut. Befogat, för säg den klubbledare som inte skulle bli grön av avund över det som Hjert åstadkommit.
Jag snackar en stund i enrum med Stefan Karlsson, tränaren som spontant beskriver nuvarande situation som "spännande".

– Vi står inför en stor utmaning, det är inte bara tre nya ryska spelare i truppen utan nio totalt och vi har tappat fyra så vi har ändrat dna:t rejält. Nu har vi två fulla lag och kan bedriva en helt annan träning.

Tränar-Karlsson ser en utmaning i hanteringen av det faktum, att flera spelare kommer att få stå vid sidan av vid varje matchtillfälle, men att samtliga samtidigt välkomnar den knivskarpa konkurrens som uppstått. På frågan om han är öppen för ryska influenser i IFK Vänersborgs spel är Karlsson tydlig:

– Jag vore korkad om om jag inte skulle utnyttja Sergejs och Pavels erfarenhet, det gäller bara att baka ihop det med det som IFK Vänersborg står för.

MEST LÄST