Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Valon Gashi har öppnat säsongen starkt och spelar med säkerhet högre upp i seriesystemet till hösten eller nästa säsong, tror TTELA:s sportchef Toni Andersson.
Valon Gashi har öppnat säsongen starkt och spelar med säkerhet högre upp i seriesystemet till hösten eller nästa säsong, tror TTELA:s sportchef Toni Andersson.

Svårt att sia om utgången i derbyt med stort D

Derbymatcher i seriespel mellan Vänersborgs båda fotbollsstoltheter FK och IF brukar bli jämna och spännande.

Senast det begav sig var i division 3 den 30 augusti 2014 – den matchen slutade 2-2 sedan VFK hämtat in ett 0-2-underläge.
Vårmötet slutade dock med en klar och tydlig 3-0-seger för det VFK som när krutröken lagt sig i oktober stod som tabelletta och klart för spel i division 2.

Där har klubben etablerat sig och gör sålunda sin tredje ­säsong. För VIF är det första gången i modern tid som de rödblå huserar så högt upp i seriesystemet.
Lördagens derbydrabbning är med andra ord den första ­mellan de båda klubbarna på division 2-nivå och jag tycker att det är svårt att sia om utgången.
Båda svarade för en stark försäsong där framförallt VFK ­imponerade med cupinsatser som nog ingen hade förväntat sig, inte ens VFK-spelarna själva.

Upptakten på seriespelet har gett blandad kompott för båda lagen – VFK inledde med förlust i Uddevalla men står på fyra poäng efter tre omgångar.
VIF har två förluster på Vänersvallen men bortaslog Gaut­hiod med 3-1 i omgång två och står på tre pinnar.
Oroväckande med VIF är att man nollat i målkolumnen i de två förlustmatcherna, och inte har det blivit särskilt mycket ljusare av det faktum att normalt bäste målskytten David Bennhage är knäskadad och borta ett par veckor till.
Men det är i lägen som dessa som andra måste kliva fram och leverera, så ett tungt ansvar vilar nu på spelare som Christian Sundén Niemi, Moe Abdu och mittfältaren/lagkaptenen ­Alexander Adolfsson. Bland andra.

VFK har ju sin Valon Gashi i frontlinjen, fyra i skytteligan i fjol med 20 mål och redan i topp efter tre omgångar med fyra fullträffar. Den killen vet verkligen var målet är beläget vilket inte minst allsvenska duon HBK och IFK Norrköping fick erfara – två Gashi-mål i 2-2-mötet med Halmstad och ett mot ”Peking” (2-2). Dessutom ett i segermatchen (3-1) mot Örgryte i sista cupmatchen.
Det här är mål som smäller högt i fotbolls-Sverige och det skulle inte förvåna mig det minsta om Valon Gashi spelar ­högre upp i seriesystemet redan till hösten – eller senast nästa säsong.
Möjligheten finns förstås också att Valon blir VFK trogen och att klubben spelar i division 1 nästa år ...

Dit siktar som bekant FC Trollhättan och inledningen på återmarschen mot ettan går inte att klaga på.
Två segrar och en kryssmatch betyder sju poäng och redan nu serieledning. Det mest glädjande så här långt är förmågan att omsätta chanser i mål. Sex stycken mot Nordvärmland i premiären och fyra i den kanske svåraste bortamatchen under hela säsongen, mot IFK Uddevalla, imponerar stort.
I laget finns något så ovanligt som flera utpräglade mål­skyttar och det lovar sannerligen gott inför fortsättningen, närmast svårspelade Grebbestad på måndag.

MEST LÄST