Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Andelo Vekic har just gjort 1-0 för VFK i cupmatchen mot allsvenska J-Södra. Närmast att gratta är Victor Johansson Käkelä (nr 6) och Vedat Mehmeti (2).
Andelo Vekic har just gjort 1-0 för VFK i cupmatchen mot allsvenska J-Södra. Närmast att gratta är Victor Johansson Käkelä (nr 6) och Vedat Mehmeti (2).

VFK:s största match någonsin – nu väntar flera

Jag har jobbat länge på den här tidningen och jag tycker verkligen inte att det är länge sedan som Vänersnäs IK dväljdes i division 6. En klubb och ett lag som vi skrev om i notisform. Nu har man avancerat i graderna under annat namn.

KOMMENTAR
Vänersborgs FK har målmedvetet klättrat i divisionerna under senare år och när allsvenska Jönköpings Södra sprang in på Vänersvallen i går kväll strax före klockan sju så väntade den största matchen i klubbens historia.
Utan konkurrens.
Och vilken match det blev. Och vilket resultat det blev.

Man kan förledas tro att skillnaden mellan division 2 och allsvenskan är astronomisk. Det är den inte – inte som jäm­förelse under 90 minuter.
Skillnaden mellan VFK och J-Södra var snarare mikroskopisk.
Visst, smålänningarna trillade boll lite fint på mittplan och en bit in på hemmalagets planhalva, men trillade inte boll tillräckligt bra för att skapa några chanser att tala om.
Inte i den första halvleken i alla fall.

I andra blev VFK tillbakatryckt långa stunder, men jag tror mer att det var på grund av den taktik som Raimo Käkelä tillämpade – låt de ha boll, låt de spela runt, täpp till.
Sista 20, när VFK hade skaffat sig en 2-0-ledning, skapade J-Södra chanser, men stod inte Nino Sahinovic i vägen gjorde Peter Mandic och Anton Snibb det varsin gång på mållinjen.

VFK:s 2-0-mål var ett härligt fotbollsmål, ett riktigt klassmål. Högerbacken Mikael Danielsson sprintade ner mot kortlinjen, skickade in en stenhård boll några decimeter över marken och där dök Valon Gashi upp och pangade in bollen på volley.
Extra kul för Danielsson vars skägg tycktes växa liksom håret i knuten där bak i nacken, av ren stolthet över sitt målgivande pass.

”Mike” har varit med i klubben ända sedan tiden i gärdesgårdsserierna och det måste kännas fantastiskt att nu spela i en klubb som till och med skickar ut en allsvensk dito ur Svenska cupen.
Några spelare, inklusive Danielsson, gjorde kanske sina livs bästa matcher på Vänersvallen på onsdagskvällen. Jag tänker på Vedat Mehmeti och Peter Mandic i mittförsvaret, men också Ismael Fonjah och Andelo Vekic längre upp i banan.

Ett par stenkast bort från Vänersvallen visade ryske världsstjärnan Sergej Lomanov Junior upp sig för första gången ­under match i IFK Vänersborgs dress.
Det blev en helt annan tillställning än den jag själv beskådade i fredags kväll (3-14) – då utan en justerad ”Sigge”.
Nu rapporterar kollega Thuresson om en svängig match där IFK ett tag ledde med 6-2 men tappade till 6-6.

Till sist en liten anekdot med guldkant som jag inte kan låta bli att berätta.
Jag har en kollega vars syster bor i Tyskland med sin familj. Sonen, 6 år, blev under EM i somras väldigt fotbollsintresserad. Så en dag sa han till sin mamma med allvarlig min:
”Mamma, om Dortmund vill att jag ska komma och spela för dom, skjutsar du mig då?”
Mammans svar?
Det torde vara givet.

MEST LÄST