Trollhättestjärnorna nominerade till Jerringpriset

De blev nyligen nominerade till olika priser på den stora Idrottsgalan. Nu står det klart att Nils van der Poel och Kristian Karlsson även är kandidater till att få Jerringpriset.
”På sin väg mot VM-guldet lyckades Karlsson och Falck besegra ”omöjliga” kineser två gånger om”, lyder en del av Karlssons nominering.

ANNONS
|

Det är två otroliga idrottsmän som Trollhättan fostrat och nu förekommer de återigen i diskussionerna kring att få ett av svensk idrotts mest hedersamma priser efter det makalösa året de har bakom sig.

Skridskostjärnan Nils van der Poel och pingisesset Kristian Karlsson (tillsammans med kollegan Mattias Falck) är nominerade till att få Jerringpriset.

”Han vann OS-guld på både 5 000 och 10 000 meter, Sveriges första OS-medaljer i skridsko på 34 år. På den långa distansen satte han dessutom världsrekord. Han krönte sedan karriären med att sensationellt också vinna VM-guld i allround”, säger motiveringen till att Nils van der Poel nominerats.

ANNONS

Det är Radiosporten som delar ut Jerringpriset i samband med Idrottsgalan i januari och där är både Nils van der Poel och Kristian Karlsson sedan tidigare nominerade till ytterligare priser.

Motverka psykisk ohälsa

Kristian Karlsson och Mattias Falck kan utses till Årets lag samtidigt som Nils van der Poel är nominerad i både Årets manliga idrottare och Årets prestation.

Karlsson och Falcks nominering grundar sig i VM-guldet som duon knep i Houston och även det EM-guldet som följde därefter.

”För första gången sedan 1991 fick Sverige, genom Falck och Karlsson, ett världsmästarpar i dubbel. På sin väg mot VM-guldet lyckades Karlsson och Falck besegra ”omöjliga” kineser två gånger om”.

Det är det svenska folket som röstar fram vinnaren av Jerringpriset och det här året går merparten av pengarna som en röst kostar till Radiohjälpens insamling ”Idrott är mer än bara idrott” för att motverka psykisk ohälsa.

Här är samtliga nominerade till Jerringpriset

Damstafettlaget, skidskytte

”Historiskt guld.

Linn Persson, Mona Brorsson, Hanna Öberg och Elvira Öberg höll för trycket. Två briljanta systrar kopplade segergreppet på slutsträckorna – fram till Sveriges första OS-guld i skidskyttestafett för damer”.

Armand Duplantis, friidrott

”Fortsatt ohotad.

Världens bäste stavhoppare kan se tillbaka på ett år med VM-guld både inomhus och utomhus. Det blev också EM-guld och tre nya världsrekord. Det senaste satte han i VM-finalen i Eugene”.

Lag Niklas Edin, curling

”Tredje gången gillt.

Det blev äntligen OS-guld efter att i tidigare olympiska spel ha fått nöja sig med silver och brons. OS-guldet följdes sedan också upp med lagets fjärde raka VM-guld”.

Marcus Ericsson, racing

”Seger inför 300 000 åskådare.

Som blott andre svensk i historien vann han Indy 500, världens publikmässigt största evenemang inom arenaidrott. Hans seger, som kom efter enorm dramatik på slutvarven, gav eko i hela racingvärlden”.

Mattias Falck/Kristian Karlsson, bordtennis

”VM-guld och EM-guld i dubbel.

För första gången sedan 1991 fick Sverige, genom Falck och Karlsson, ett världsmästarpar i dubbel. På sin väg mot VM-guldet lyckades Karlsson och Falck besegra ”omöjliga” kineser två gånger om”.

Herrlandslaget, handboll

”En modern klassiker.

Efter 20 års väntan blev Sverige återigen europamästare i handboll. Lagkapten Jim Gottfridssons instruktioner i Sveriges avslutande time-out i finalen mot Spanien har blivit bevingade. EM i handboll är, sett till konkurrensbild, minst lika tufft som VM eller OS”.

Sara Hector, alpint

”Plötslig islossning.

29 år gammal fick hon plötsligt allt att stämma. Inför OS i Peking radade hon upp pallplatser i storslalom i världscupen. Hon kom därför till den allra viktigaste tävlingen som en av favoriterna – och höll för trycket. Hector vann Sveriges första OS-guld i storslalom sedan 1992”.

Sandra Näslund, skicross

”Utklassade konkurrenterna.

Det blev OS-guld efter seger i samtliga heat. Sällan har någon varit så dominant under en säsong. Hon vann elva av tolv deltävlingar i världscupen och krossade allt motstånd”.

Sarah Sjöström, simning

”Fortsatt dominant.

Efter fjolårets sensationella comeback i OS efter armbågsskadan fortsatte hon att leverera på allra högsta nivå. Hon simmade i Budapest till sig två nya VM-guld, på 50 m fjäril och 50 m frisim”.

Jonna Sundling, längdskidor

”Reste sig och vann.

Hon blev trippelmedaljör i OS med guldet i den individuella sprinten som kronan på verket. Detta efter att ha ramlat och skadat sig illa i säsongspremiären. Men när gipset tagits bort och hon var tillbaka i form tog hon åter plats i världseliten”.

Nils van der Poel, skridsko

”Överträffade förväntningarna.

Han vann OS-guld på både 5 000 och 10 000 meter, Sveriges första OS-medaljer i skridsko på 34 år. På den långa distansen satte han dessutom världsrekord. Han krönte sedan karriären med att sensationellt också vinna VM-guld i allround”.

Henrik von Eckermann, ridsport

”Den svenska succén fortsätter.

För andra stora mästerskapet i rad var han, med sin häst King Edward, ensam om att rida felfritt rakt igenom hela tävlingen. Det blev VM-guld både individuellt och i lagtävlingen för hästhoppningens nye världsetta”.

Walter Wallberg, puckelpist

”Sensationell olympisk mästare.

Han blev Sveriges första medaljör vid OS i Peking när han i finalen mycket överraskande besegrade alla – inklusive den kanadensiske storfavoriten – och tog OS-guld i puckelpist”.

Ebba Årsjö, alpint

”Succédebut.

I sitt första Paralympics blev hon dubbel guldmedaljör och säkrade Sveriges första alpina guld i Paralympics sedan 1994. Under året blev det också dubbla guld på VM”.

ANNONS