Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Turister mördade i Pakistan

En grupp beväpnade män förklädda til poliser stormade i natt in i ett hotell i norra Pakistan och dödade nio utländska turister. Grupper som står nära talibanerna har tagit på sig dådet.

Under natten till söndagen stormade 15 män, iklädda uniformer från en halvmilitär polisstyrka, lägret med bergsklättrare. Inkräktarna sköt och dödade nio utländska turister och en pakistansk guide. Flera andra guider hölls som gisslan medan skottlossningen pågick. En kinesisk klättrare lyckades fly, enligt uppgifter från polis.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Uppgifter om de dödas nationalitet varierar. Enligt Reuters var det fem ukrainare, tre kineser och en ryss. Enligt AFP sex ukrainare och tre kineser.

Turisterna befann sig nära ett basläger vid foten av Nanga Parbat, som med sina 8 125 meter över havet är ett av världens högsta berg. Gilgit-Baltistan i nordligaste Pakistan är ett naturskönt bergsområde som gränsar mot Kina och Kashmir. Det har ansetts som ett av de säkraste områdena i det oroliga Pakistan. Det var första gången som utländska turister attackerats i Gilgit-Baltistan, även om militanta grupper har anfallit shiamuslimer även här på senare år.

Den pakistanska talibanrörelsen har tagit på sig turistmorden och säger att de utfördes av den tidigare okända fraktionen Junood ul-Hifsa. Motivet ska ha varit en hämnd för att talibanernas andreman dödades i ett amerikanskt drönaranfall i maj.

En annan militant grupp, Jundallah, som tros stå talibanerna nära, tog också på sig dådet.

-Dessa utlänningar är våra fiender och vi tar stolt på oss ansvaret för att ha dödat dem och kommer att fortsätta med liknande attacker i framtiden, sade Jundallahs talesman Ahmed Marwat i telefon till Reuters.

Enligt pakistanska myndigheter har helikoptrar och säkerhetspersonal skickats till det svårtillgängliga området som saknar vägar.

MEST LÄST