Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Spykers kvartalsförlust 700 miljoner

Spyker Cars som äger Saab redovisar en rörelseförlust på omkring 700 miljoner kronor för årets första kvartal. Under kvartalet tillverkades 10 888 bilar och mars var den bästa försäljningsmånaden sedan Saab blev självständigt från GM

Kassaflödet under kvartalet slutade dock på minus 19,4 miljoner kronor.

Produktionsstoppet de senaste veckorna på grund av den akuta likviditetsbristen gör att försäljningsprognosen inte går att nå enligt Spykers vd Victor Muller.

– Även om vi har fortsatt att göra goda framsteg på många fronter under de första tre månaderna 2011 har vi upplevt smärtsamma produktionsstopp på sistone, säger han i ett pressuttalande.

Det är oklart i nuläget vad konsekvenserna efter produktionsstoppet blir för helåret. Enligt kvartalsrapporten påverkas prognosen av hur man löser den finansiella krisen.

– Det är realistiskt att anta att försäljningsprognosen på 80 000 bilar inte längre är möjlig, säger Victor Muller.

Under det första kvartalet såldes 9 674 bilar. Rörelseförlusten blev 79 miljoner euro, vilket motsvarar 700 miljoner kronor. Försäljningen slutade på 257 miljoner euro.

– Under tiden har vi öppnat för alternativa vägar för att finansiera bolaget på medellång och kort sikt. Vi har inte begränsat oss till diskussioner med kinesiska biltillverkare, diskussionerna med flera andra har redan pågått i flera månader. Vi hoppas att detta leder till en lösning inom kort så att vi kan återuppta produktionen, säger Victor Muller.

Högsta prioritet blir sedan att återställa förtroendet bland leverantörer, återförsäljare och partners.

– Vi och våra engagerade medarbetare ber om ursäkt för de störningar som inträffat, säger Victor Muller.

MEST LÄST