Statsministern: "Vi har gjort mycket för Saab"

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) tycker att regeringen har gjort mycket för Saab under tiden som företaget varit i ekonomisk knipa. Och kollegan näringsministern Maud Olofsson (C), välkomnar en rekonstruktion.

ANNONS
|

Statsminister Fredrik Reinfeldt valde att resonera utifrån de anställdas situation när han kommenterade att Saab för en andra gång begärt rekonstruktion.

–En rekonstruktion som ger access till den statliga lönegarantin under en begränsad tid. Det ger anställda möjlighet att få ut lön. Samtidigt kan man i ordnade former se om det finns en möjlighet att rekonstruera företaget och få in en mer långsiktig lösning.

Tycker du när vi nu är i detta nya läge att regeringen verkligen gjort allt ni har kunnat för Saab Automobile?

–Vi har gjort väldigt mycket. Vi har också varit tydliga med vad som är vår roll. Under de här åren som vi jobbat med finanskrisen har många företag gått i konkurs eller fått säga upp personal, men frågorna jag fått har varit väldigt koncentrerade till Saab.

ANNONS

Men Saab är väl ett exceptionellt fall med över 3500 anställda. Faller Saab påverkar det kanske totalt 10000 jobb i leverantörskedjan bakom Saab.

–Men vi har avsatt särskilda pengar till utvecklingsbolag och varit redo att stå som garant till olika former av lån, säger Reinfeldt och syftar på den statliga borgen till ett EIB-lån som från början var på 400 miljoner euro. Men det lånet har snarare utvecklats till en boja för Saab eftersom det hindrat intressenter som Vladimir Antonov att träda in i handlingen.

–Jag har satt en gräns och det är att jag tycker att skattebetalarnas pengar ska användas till omställning, till stöd till människor. Jag tycker inte att skattebetalarnas pengar ska täcka löpande kostnader i företag. Och vi ska inte äga förlusttyngda förtag. Jag har varit ganska tydlig mot svenska folket att vi har den inställningen. Jag tror i grunden att det finns ett ganska starkt stöd för det.

När TT frågar näringsminister Maud Olofsson om hur hon ser på att Saab begär rekonstruktion säger hon:

–Det är en möjlighet som alla företag har i Sverige och det är upp till tingsrätten att fatta beslut om det.

ANNONS

–Det som är bra med en rekonstruktion är att de anställda får del av lönegaranti. Svårigheten är att underleverantörerna får fortsätta med osäkerheten.

Om Saab rekonstrueras blir det andra gången som företaget får ta del av den statliga lönegarantin. Olofsson ser dock inte något fel i det. Hon påpekar att utbetalningen därifrån förra gången till stor del har betalats tillbaka av företaget. Hon tillägger också det finns regler för när rekonstruktion kan beviljas av tingsrätten.

Hur ser du på Saabs möjlighet att överleva nu?

–Saab måste hitta ett starkt affärsmässigt långsiktigt case. Man måste kunna hitta en finansiär med rejält med muskler, säger Olofsson.

–Vi har ju fört diskussioner med Kina och det är väl den möjlighet jag ser.

ANNONS