Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sy2f5554.jpg
Mäklare upplever en stor efterfrågan på fritidshus, framförallt i attraktiva lägen.

Stort sug efter vattennära fritidshus

Mäklarna upplever en stor efterfrågan på fritidshus i vårt område. Främst är det vattennära läge som drar och priserna ligger stadigt, eller till och med ökar. – Vi har sålt rätt så många, fler än vad vi brukar, säger Mats Thorin, mäklare på Mäklarhuset i Trollhättan.

Enligt mäklarna som TTELA pratat med finns det flest fritidshus till salu mellan maj och juli, även om det säljs en del redan i februari-mars och så sent som i oktober. Mats Thorin upplever en stor efterfrågan på fritidshus, framförallt i attraktiva lägen. Han anser att priserna har stigit rejält under en ganska kort period.

– Ser man bakåt ett par år var det relativt billigt. På attraktiva lägen har priserna ökat. Nu tycker jag det är mer rättvisa priser, man får ut vad objekten är värderade till.

Jan Rundberg på Fastighetsbyrån i Vänersborg upplever att priserna ligger kvar på ungefär samma nivå, men att de inte har gått ned. Något som han menar att de borde ha gjort, bland annat med tanke på att regionens största arbetsgivare, Saab, har gått i konkurs.

– Vi borde ha tappat jättemycket, men har inte gjort det. Man kan fundera kring orsakerna kring det, menar Jan Rundberg.

Han tror att svaret är bättre kommunikationer med Göteborg i och med utbyggnaden av E45 och satsningarna på järnvägen. Mats Thorin håller med om detta, och anser också att det gjort att kundkretsen ökat och att människor utifrån området nu ser ett rikt utbud här.

Närhet till vatten

Den stora trenden som mäklarna ser är önskan om närhet till vatten. När man i dag pratar om livskvalitet står, enligt Thorin, alltid vatten i fokus. Att få nya hus byggs vid vattnet gör att priserna på de befintliga fastigheterna stiger. Att alla inte kan betala de summor det rör sig om gör att man i vissa fall får kompromissa med läget.

Jan Rundberg upplever också att en högre standard efterfrågas i dag jämfört med tidigare. Rinnande vatten är ett exempel på utrustning som många kunder förväntar sig när ska köpa fritidshus. Rundberg är ändå tydlig med vad som gäller:

– Vatten, vatten, vatten. Det är jätteviktigt. Det kan slå kraftigt i värde beroende på om huset ligger vid vattnet eller i skogen, säger han.

MEST LÄST