Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Tomas Uusitalos tomt på lördagmorgonen. Härifrån försvann runt 20 marsvin under natten

  Svar om vad som hänt marsvinen dröjer

  10.33 Mitt i natten började hundarna låta, och Tomas Uusitalo möttes strax därefter av en syn han aldrig sett förr. 20 marsvin, varav ett inne i huset, hade tagits av ett stort djur. – Jag har sett varg förr, och detta var i alla fall ingen vanlig hund, säger Dals Långed-bon morgonen efter.

  De bor mitt i samhället i Dals Långed, Tomas Uusitalo och hans sambo, och det är nu andra säsongen som de har ägnat sig åt marsvinsuppfödning i hemmet. En hobby som hittills fungerat problemfritt, och fram till i natt hade de totalt 72 stycken marsvin som.

  – Vi har burar på tomten, och en dörr på glänt till källaren där det finns mat och annat. Själva bor vi två våningar upp, säger Tomas, som berättar vidare om hur han på natten vaknat av hur hundarna börjat låta som aldrig förr. Han går ner till marsvinsrummet och ser att en av dem saknas.

  – En pojke, ett av våra viktiga djur så att säga, då vi ägnar oss åt avel.

  På facebook skriver Tomas själv om hur han därefter går ut och hör hundar fortsätta skälla, kommer runt hörnet med ficklampa och "där står fanskapet".

  – Jag vet hur en Siberian husky ser ut, och jag har sett varg. Om det nu inte var en varg så var det inte en vanlig hund, säger Tomas, som lyckas få djuret att lomma iväg genom att skrika åt det. Men djuret har tagit närmare 20 marsvin, och liksom lagt dem på hög, berättar Tomas för TTELA.

  – Alla burar har tak – för skydd mot djur som räv och grävling – så jag trodde först de hade klarat sig. Men han har slitit lös taken, han har klättrat på burarna och dräpt för dräpandets skull.

  Exakt hur många marsvin som djuret tagit under attacken är på lördagsmorgonen inte helt klart. Tomas och hans sambo har under morgonen hittat minst två som gömt sig i brännässlorna.

  – Jag mår inte bra, försöker skriva av mig, men det här är värst för min sambo. Det är hennes hobby, säger Tomas.

  – Marsvin är väldigt personliga. Som en av de som strök med, Björn, han hade fem damer. En gång hade han rymt ut på gården och då sa jag till honom när han stod där att ska du inte gå in, "dina damer är ju där" och tror du inte han knalla in då, säger Tomas och berättar vidare om Theo, som var väldigt säker på sin musiksmak.

  – Trashmetal fick jag inte spela, och inte hårdrock. Dansband och Nina Simone däremot, det gick bra. Då satt han tyst.

  Under lördagseftermiddagen kom länsstyrelsen för att besöka hemmet i Dals Långed för att försöka skapa sig en bild över läget. Efter besöket skriver Tomas själv på sociala medier att  Länsstyrelsens man ansåg att avtrycket var för litet för att vara varg, men att bitspåren kan ha kommit från ett större djur. Alla Tomas djur som dödats ska ha tagits med för analys för att ta reda på vad som skett dem.

  - Vi får invänta svar som ska vara klart om någon vecka, skriver Tomas.

  Ett skadat marsvin har dött under natten till söndagen, berättar Tomas för TTELA. Totalt har nu 24 djur dött.