Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Image - 1
HÖG POSITION. Daniel Höglund ingår i toppskiktet av Svenskarnas parti och var tidigare ledare för Nationalsocialistisk front. Han valdes in i kommunfullmäktige i Grästorp 2010, men fråntogs sin plats.

SvP vill avveckla demokratin

Själva kallar de sig nationalister. Motståndarna kallar dem nazister och forskare kallar dem fascister. På agendan står bland annat en omstörtning av vårt demokratiska system och rasbiologiska ideal. Extremisterna i Svenskarnas Parti mobiliserar inför valet.

Judarna "är en främmande etisk grupp som har oproportionellt mycket makt i Sverige."

"Det som ligger i judens natur. Pengar och makt."

"De har kallat oss drömmare sedan -45. Nu finns vi överallt."

Så skriver Ludvig Delin, 24-årig Vänersborgare, på mikrobloggen Twitter. Han kandiderar i kommunvalet i Vänersborg, som är en av 35 kommuner i landet där Svenskarnas parti ställer upp. Trots att de utnyttjar demokratin för sina syften, framgår det av deras partiprogram att de vill avveckla demokratin och ersätta dagens parlamentariska system.

– Vad vi ser är ett nazistiskt parti som delvis har bytt skepnad för att locka till sig väljarna. De vill införa nazistisk diktatur. De säger själva att de är emot demokrati och vill införa någon form av elitstyre, säger Daniel Poohl, chefredaktör för tidningen Expo.

Vilka som kommer att utgöra den här "eliten" är inte så svårt att räkna ut menar han. Han spår att partiet kommer att få några mandat i vissa enskilda kommuner, främst där SD har misskött sig.

– Svenskarnas parti växer i kölvattnet av Sverigedemokraterna, säger Daniel Poohl.

Att vara emot demokratin och dela upp folk i raser är några av sakerna som enligt Expo binder Svenskarnas parti till nationalsocialismen. Men partiet självt vill inte kalla sig nazistiskt, utan nationalistiskt.

– Ursprungligen hette de Nationalsocialistisk front, men det har graviterat från ett nationalsocialistiskt parti till ett fascistiskt. Det är samma ideologiska familj, men där man betonar olika saker.

Det säger Helene Lööw, historiker och expert på svensk nationalsocialism. Hon förklarar att skillnaden bland annat ligger i att Svenskarnas Parti betonar nationen mer än ett traditionellt nazistparti, som pratar mer om en global rasgemenskap.

– Men de är fortfarande antisemiter, tillägger hon.

I en granskning som Sveriges radio har gjort framkommer att en tredjedel av de svenskpartister som kandiderar i höstens val har dömts för brott. Björn Björkqvist till exempel – som ställer upp i såväl kommunvalet i Färgelanda som regionvalet i Västra Götaland och riksdagsvalet – är dömd till fängelse för hets mot folkgrupp fyra gånger, senast 2006.

Från SvP anser man dock inte att hets mot folkgrupp är ett brott, utan menar att det är en inskränkning av yttrandefriheten. Liksom att media och större delen av det demokratiska samhället ljuger och döljer "sanningen".

– Hela den här politiska sfären bygger på den stora konspirationen som en förutsättning, säger Helene Lööw.

• Svenskarnas Parti har sitt ursprung ur nazistiska Nationalsocialistisk Front (NSF), som bildades 1994. 2008 avvecklas NSF och ett nytt parti bildas: Folkfronten, som sedan byter namn till Svenskarnas parti.

• Flera av de ledande personerna är samma i Svp som i NSF, och partiet står för antidemokrati, antisemitism, man pratar om etniskt rena svenskar och vill utvisa alla icke-europeer.

• Trollhättefödde Daniel Höglund gick med i NSF 1996, och kom att bli ledande i Svenskarnas parti, först som partiledare och sedan som partistrateg.

• Valet 2010 ställer partiet upp i riksdagsvalet och knappt tio kommunval, bland annat i Grästorp där Daniel Höglund kandiderar och får en plats i fullmäktige. Han uteslöts inom kort eftersom han inte bodde i Grästorp.

• I stället fick Svenskarnas parti in en ledamot i Lidköpings kommun. Den 70-årige nazisten Curt Linusson, som har bakgrund i bland annat Legion Wasa, kom in som politisk vilde på ett mandat för Sverigedemokraterna.

• Inför valet 2014 kandiderar Svenskarnas parti i 34 kommunval, sex landstingsval, samt i riksdagsvalet.

• Totalt kandiderar 50 personer för Svenskarnas Parti. 16 av dessa, cirka en tredjedel, är dömda för brott, enligt en granskning som Sveriges Radio har gjort.

• I riksdagsvalet 2010 fick Svenskarnas parti 681 röster. I EU-valet i år röstade sammanlagt 890 personer på Svenskarnas parti, Svenkarnas parti, Svenskarna parti, m.fl. (Partiet saknade röstsedlar och de röstande fick själva fylla i partinamn på blanka röstsedlar.)

Källor: Svenskarnas parti, Expo, Sveriges radio, Valmyndigheten.

MEST LÄST