Synagogan kärlekshyllas efter attacken

Efter lördagskvällens attack mot Göteborgs synagoga bestämde sig göteborgarna för att visa sitt stöd. Blommor och pappershjärtan sattes upp på grindarna till byggnaden. – Jag vill visa stöd till församlingen och markera att i Göteborg tolererar vi inte antisemitism, säger Emelie Iacobi, en av många på plats.

ANNONS
|

Texten börjar under filmklippet.

På lördagskvällen anordnades enungdomsfest i Göteborgs synagoga som avbröts av en attack där ett tiotal personer kastade brinnande föremål mot byggnaden.

Ungdomarna i synagogan var i 16-19-årsåldern. De såg inte själva attacken, men det gjorde Judiska församlingens ordförande Allan Stutzinsky.

– Jag var här för att lämna en ungdom till tillställningen som pågick. Då såg jag några personer som var hukade här vid grinden. Jag såg först att de höll på med nåt som brann och sen såg jag när de började kasta Molotovcocktails.

Allan Stutzinsky. Bild: Anders Ylander.
Allan Stutzinsky. Bild: Anders Ylander.

Vad tänkte du när du såg attacken?

– Det här är inte sant, men jag såg ju vad som hände.

ANNONS

Han upplever att antisemitismen breder ut sig allt mer.

– Vi känner att det finns en växande antisemitism från höger, från autonoma vänstern och islamister. Men vi känner också ett stort stöd från regeringen, myndigheter och inte minst alla som samlas här.

Kan det finnas nån koppling till att Trump erkände Jerusalem som Israels huvudstad i veckan?

– Ja, vi vet att när det händer nåt inom världspolitiken med koppling till oss så kan det påverka. Nu vet vi inte vem som ligger bakom det här, men vi utesluter inte att det finns koppling till det.

Göteborgare visade sitt stöd

Dagen efter samlades ett antal göteborgare för att visa sitt stöd för den judiska församlingen. Marcus Nilsen, ordförande LUF Väst kom till synagogan vid 13-tiden tillsammans med sex av sina kollegor för att kärleksbomba.

Marcus Nilsen. Bild: Anders Ylander.
Marcus Nilsen. Bild: Anders Ylander.

– Vi är här för att visa vårt stöd till judiska församlingen. Vi brukar kärleksbomba, som vid Öckerö kommun när de vägrade flagga för Pride och Köpenhamn när man sköt utanför synagogan. Vi gör det för att det är viktigt att alla har sina friheter och religionsfrihet är grundläggande i demokratin. Hatet är en minoritet i samhället, men en majoritet är tysta och låter antisemitismen växa.

"Det här är inte okej"

Annika Kristensson kommer till synagogan strax efter LUF. Hon är en helt vanlig privatperson som suttit hemma och klippt ett helt gäng hjärtan i olika färger.

ANNONS

– Jag tänker ofta när det är manifestationer att jag borde ha varit där, men så har jag inte varit i stan. Den här gången är jag det så nu är jag här - för det här är inte okej, säger Annika Kristensson.

Vad tänkte du när du hörde talas om attacken?

Man blir så ledsen att det hela tiden upprepas. Jag blir så glad när det blir upprop på en gång och folk visar i all tysthet att det inte är okej.

Annika Kristensson. Bild: Cecilia Vaccari.
Annika Kristensson. Bild: Cecilia Vaccari.

"Kärleksbomba synagogan"

Det var nätverket Tillsammans för västra Göteborg som i morse lade upp ett evenemang på Facebook, med starttid 14:00. Demonstrationen kallas "KÄRLEKSBOMBA SYNAGOGAN- Ingen antisemitism i vår stad!".

Det är alltså en grupp privatpersoner från västra Göteborg som arbetar för att öka gemenskapen i våra stadsdelar som ligger bakom evenemanget. Så här beskriver man sin verksamhet generellt:

"Vi gör det för att vi tror att sammanhållning och gemenskap mellan människor är det bästa sättet att skapa trygghet i vårt samhälle och vi är också säkra på att sammanhållning är det bästa sättet att motverka splittring och rasism."

"IGöteborg tolererar vi inte antisemitism"

När klockan passerat 14 hade ännu fler människor kommit till synagogans grindar för att sätta upp små hjärtan för att visa stort stöd. Emelie Iacobi är ytterligare en, i hennes vita hjärta står det ”Ingen antisemitism i vår stad”.

ANNONS
Emelie Iacobi. Bild: Anders Ylander.
Emelie Iacobi. Bild: Anders Ylander.

– Jag vill visa stöd till församlingen och markera att i Göteborg tolererar vi inte antisemitism. Jag tycker det är viktigt att man visar stöd i dagens samhälle där hat sprids så lätt via nätet efter sådana här attentat – hatet får inte vinna. Jag förstår att man känner sig rädda och jag tänker att det måste vara skönt att få det här stödet från allmänheten när man blir utsatt för en sådan här attack, säger hon.

Alex Snäckerström. Bild: Cecilia Vaccari.
Alex Snäckerström. Bild: Cecilia Vaccari.

Alex Snäckerström läste i tidningen om attacken och kom till synagogan:

– Nu är det inte klarlagt vilka som ligger bakom det här, men det är en del av normaliseringen av hat mot olika grupper såsom Hbtq-personer, rasifierade och andra normavvikande. Nu drabbades judarna. Det vill jag protestera mot.

Tulli Rabe bor alldeles intill synagogan.

– Igår kväll gick jag upp för att se vädret innan jag skulle gå till sängs, då såg jag alla poliser och frågade vad som hände. Då sa man att det kastats brandbomber. Och det är inte första gången synagogan attackeras. Det är svårt att förstå att det är vårt Sverige - att vi inte har lyckats bli ett.Jag tror på Gud och jag tror att det är en Gud för alla: kristna, judar, muslimer och alla andra.

ANNONS
ANNONS