Synd men ingen Skam

Den svenska synden blottas just nu på nya regionala museet Nostalgicum. Och det på grund av en pryd amerikan.

ANNONS
|

Sverige som ett syndens näste där en lössläppt befolkning kopulerar hej vilt. Så beskrev den amerikanske journalisten David Brown vårt land i en artikel i The Times 1955. I texten, som väckte stor uppståndelse, myntade Brown begreppet ”den svenska ­synden” och kritiserade den fria sexualundervisningen och det sekulariserade ­Sverige där han beskrev ­kyrkans roll som svag. Och han stöttades av president Eisenhower i sin upp­fattning om den utbredda omoralen.

Amerikanens angrepp ligger till grund för utställningen Den svenska synden som nu visas på museet Nostalgicum i Gamlestaden i Göteborg och där besökarna får ta del av två årtionden som format bilden av Sverige.

ANNONS

– Vi lägger ingen värdering i huruvida svensken var eller är syndigare än andra. Eller nja, kanske, vi tycker faktiskt att det här måste ses som ganska oskyldigt, i alla fall jämfört med dagens mått mätt, säger verksamhetschefen Gundel Hedlund när hon guidar oss runt bland bilder på pinuppor, tecknade samlagsställningar, ståndaktiga präster i trä och filmsekvenser där hemmafruar strippar.

Välregisserat

Både Gundel Hedlund och hennes kollega Jörgen Olofsson påpekar att anledningarna till att Sverige blev utpekat som ett omoralistiskt och syndigt land givetvis är fler än David Browns artikel. De menar att den amerikanska administrationen såg välfärdsstaten som ett hot och tog tillfället i akt att i propagandasyfte smutskasta Sverige.

– Det var säkert välregisserat. Och när filmer som Hon dansade en sommar, Kärlekens språk och Sommaren med Monika satte Sverige på kartan blossade fördomarna om promiskuiteten upp. Bara för några nakna kroppar, konstaterar Jörgen Olofsson.

Besvikelse

På hemmaplan blev försvaret att ”västvärldens syn på sex var efterbliven”. Att USA var i behov av erotisk frigörelse. Men Sveriges stämpel som syndens näste var inte lätt att bli av med. Gundel Hedlund tror att den delvis lever kvar.

– Det märker man som svensk kvinna när man turistar i vissa länder. Ibland säger jag och mina väninnor att vi är från Schweiz i stället, säger hon.

ANNONS

Några amerikaner lär dock ha blivit förvånade när de gästade vad de trodde skulle vara det progressivt sexuellt frigjorda landet. Författarinnan Susan Sontag var en av dem, enligt Jörgen Olofsson.

– Det hon fann var i stället att svenskar var lika besatta av sprit som amerikaner av sex och exotism. Hon har beskrivit det som en besvikelse ...

Är ett museum som invigdes förra året och har en permanent utställning med 1950– och 60–talstema. Utställningen Den svenska synden är den första separatutställningen i lokalen i Gamlestaden i Göteborg. Nostalgicum drivs av den ideella föreningen Kretsloppet och har som mål att ha föremål och material från hela Västra Götalandsregionen i sina visningar. Utställningsföremålen är antingen skänkta eller lånade.

ANNONS