Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

textilsatsning
Renewcell med ägarna far och son Malcolm och Henrik Norlin driver sedan förra sommaren tillsammans med Innovatum och Vänersborg ett textilåtervinningsprojekt som kan komma att ge flera hundra nya jobb i Vargön i framtiden. Men nu försenas projektet jämfört med tidigare planer.

Textilsatsning i Vargön dröjer till minst 2015

En ny avsiktsförklaring mellan Vänersborg, Innovatum och företaget Renewcell om återvinning av textilier i Vargön klubbades i veckan. Men själva uppförandet av anläggningen senareläggs och kan påbörjas först någon gång 2015.

TTELA har flera gånger skrivit om planerna för ett helt nytt sätt att återvinna textilier på Holmenområdet i Vargön, som Innovatum driver tillsammans med Vänersborg och Västra Götalandsregionen som huvudfinansiärer.

Senast i juli beviljade innovationsmyndigheten Vinnova statliga medel till en förstudie kring den pilotanläggning som parterna vill uppföra i Vargön.

Ny förklaring

I onsdags klubbade så kommunstyrelsen en ny avsiktsförklaring med övriga parter i projektet, en förklaring som ersätter de tidigare undertecknade dokumenten.

– Vi parter i projektet tror lika mycket på projektet och det har samma inriktning som tidigare, men det står klart att det tar längre tid att gå från labbmiljö på KTH i Stockholm till att driva det här i industriell skala, säger Vänersborgs kommundirektör Ove Thörnkvist.

Många nya jobb

I den nya avsiktsförklaringen framgår att ett slutgiltigt beslut om byggandet av demonstrationsanläggningen i Vargön kommer att kunna fattas av företaget som ska driva det, Renewcell, inom 18-24 månader.

Det vill säga någon gång under 2015.

Förutsatt att projektet utfaller som parterna hoppas kommer en textilsorterings- och förbehandlingsanläggning som totalt omfattar 30 000 kvadratmeter att uppföras som kommer att kunna ge 400-500 nya arbetstillfällen.

Gamla textilier rivs sönder och finfördelas med hjälp av kemikalier. Oönskat material grovfiltreras bort.

Fibrerna/cellulosan i textilierna löses upp i ett bad med lösningsmedel.

Den vätska som blir resultatet filtreras med ett keramiskt membran som plockar bort oönskat material på partikelnivå.

Ur vätskan utvinns den kvarvarande cellulosan, ett ”vitt klägg” som man kan tillverka ny konstfibermaterial av, viskos.

MEST LÄST