Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Torbjörn Kvist och medarbetarna på Vicura har konstruerat testriggar för ungefär halva priset det annars skulle kosta att investera i en dylik utrustning. De kan räkna med att även kunna lägga konstruktion av testriggar till portföljen av produkter att sälja till kunder förutom kärnverksamheten som är drivlinor.

  Torbjörn hjälper Vicura växla upp

  Från fullt fungerande drivlinor i datorn till tester i verkligheten. Nu har ingenjörsbolaget Vicura investerat i testriggar för åtskilliga miljoner kronor.

  Bakom drivlinornas konstruktion står Vicura med provningschefen Torbjörn Kvist i spetsen.

  – Det här betyder att vi kan få fler kund­uppdrag, säger han.

  Vicura är inhyst i delar av Saabs tidigare lokaler och inom det tekniska utvecklingsområdet finns 75 med­arbetare. Och nu expanderar Vicura på området genom att ta ytterligare 900 kvadratmeter i anspråk för att kunna driva två större testriggar.

  Oden heter den ena ­riggen där man gör utmattningstester och Tor den andra och används till att testa mer extrema vridmoment på drivlinor i synnerhet för personbilar.

  Utvecklingscenter

  Bakgrunden för bolaget är nämligen att medarbetarna under Saabtiden utgjorde General Motors globala utvecklingscenter för nästa generation växellådor – och det är utveckling av drivlinor och växellådor som utgör företagets fortsatta kompetens.

  – Nu kan vi testa det vi först beräknat vilket givetvis har stor betydelse för kunderna, säger Torbjörn Kvist som är ansvarig för båda områdena på ingenjörsbolaget.

  Vd Dennis Lundgren talar om investeringen av test­riggarna som en milstolpe för det unga bolaget

  Testanläggning

  Provningsverksamheten kommer att hjälpa till att säkra fler uppdrag – och kunder kan också hyra in sig på själva testanläggningen.

  Och att det rör på sig för Vicura nu, efter en allmän dipp i fordonsbranschen sedan i höstas, visar sig av att bolaget nu är i färd med att rekrytera fyra nya ingenjörer för utveckling av elektriska drivlinor.

  På frågan om denna rekrytering är kopplad till Nevs svarar Dennis Lundgren.

  – Ja vi har Nevs som kund, men har även andra kunder som är intresserade av elektriska drivlinor. Det är ett område som utvecklas starkt nu.