Olle Zandén dirigerar och hoppas att en och annan från ungdomskören så småningom blir medlemmar i Trollhättans kammarkör.
Olle Zandén dirigerar och hoppas att en och annan från ungdomskören så småningom blir medlemmar i Trollhättans kammarkör.

Trappar upp inför Otippad föreställning

Söndagen var fylld av repetitioner för Trollhättans kammarkör. På kvällen var det dags för konserten "Otippat" på N3, och en spännande och otraditionell konsertform gav skäl till det namnet.

ANNONS
|

"Fagra små blommor där bjuda till dans, kom hjärtans fröjd."

Den luftiga rymden fylls av toner. Högt uppe på en avsats hörs tretton medlemmar ur kören Exteterna framföra visan Uti vår hage. Trollhättans kammarkör ansluter med sina stämmor och de två körerna blir för stunden en.

"Vill du så binder jag åt dig en krans. Kom liljor och aquileja, kom rosor och salivia. Kom ljuva krusmynta, kom hjärtans fröjd."

När sista tonen ur visan klingat ut bryter minst en stämma ut i skratt. Dirigenten Olle Zandén går in och strukturerar upp, han förklarar hur herrarna ska gå och hur damerna ska gå.

ANNONS

– Och kom ihåg att ni inte är något förband utan att ni är första förband, ropar han till Exteterna och lägger en betoning på "förband" som ger ordet en militär betydelse.

Lekfullt

Otippat är ett namn som speglar vad det handlar om. Konserten är lekfullt utformad, både sett till repertoar och till ... ja, låt oss kalla det koreografi i brist på bättre ord. Kören är uppdelad i olika rum, åhörarna förflyttar sig och noter tryckta på baksidan av programmet antyder att det kan bli fråga om sång även för de som inte är renodlade körmedlemmar.

Kammarkören är huvudakt och dagen har vigts åt repetitioner.

– Hittills har det varit lite gungfly men man börjar känna trygghet nu, säger tenoren Nils-Fredrik Ahlcrona.

– Det är så, det sista ska falla på plats alldeles innan konserten, säger körkollegan Anneli Ericson.

Äta, fika och massage

Med ungefär halvtimmen kvar tills konserten börjar, passar en del på att dricka kaffe. Andra smiter i väg för en bit mat eller ägnar sig åt axelmassage för att bli mjuka och slappna av.

– Kammarkören har en guldålder just nu, med en suverän sammansättning i stämmorna. Och med den bästa dirigent vi haft, säger Nils-Fredrik Ahlcrona.

ANNONS

Han borde veta, medlem i kammarkören sedan 1973 som han är.

I entrén blandas publik och körmedlemmar. Det finns inget backstage. När besökarna kommer får de en biljett i handen med en färgklutt på.

– Spännande. Vi fick en grön prick och antar att det ska bli uppdelning men hur det ska gå till vet vi inte, säger besökaren Peter Olsson från Vänersborg.

Det är helt enkelt riggat för en annorlunda konsertupplevelse i en annorlunda lokal.

ANNONS