Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Inspirationen till sitt författarskap hämtar Mikael Thörnqvist från fotbollsvärlden och uppdraget som tränare.

TTELA-reporter utsedd till Årets författare

Eino Hanski, Birgitta Stenberg, Sonja Åkesson, Carin Mannheimer, Håkan Hellström – och nu TTELA:s medarbetare Mikael Thörnqvist. Alla har de förärats priset Årets författare som har delats ut nästan varje år sedan 1955.

I fredags fick Mikael Thörnqvist ett överraskande telefonsamtal. En juryrepresentant i Författarcentrum Väst och Västsvenska författarsällskapet, som delar ut priset gemensamt, ringde för att berätta att han utsetts till Årets författare 2012.

– Det kändes fantastiskt och väldigt överraskande eftersom jag inte ens gav ut en bok förra året. Men juryns motivering är att jag synliggjort tjejfotbollen genom att prata ute på skolorna om vad det innebär att vara tjej och spela fotboll. Det finns fortfarande väldigt många fördomar kring tjejfotbollen, berättar han.

Sju böcker

Sedan 2007, då den första boken i serien Bollkänsla kom ut – Fotboll och kyssar – har Mikael Thörnqvist gett ut sju barn-/ungdomsböcker om Emma och flicklaget Uddens BK.

Röda kort och svarta naglar är den senaste och kom 2011.

Uppslagen och inspirationen hittar Mikael Thörnqvist från sina många år som fotbollstränare och drivkraften är att ge en mer rättvis bild om flickors fritidsintressen. På så vis vill han bidra till ökad jämställdhet och demokrati.

"Erkännande"

Mikael Thörnqvist påpekar gärna att fotboll är den största idrottsgrenen bland tjejer i Sverige. Dessvärre får de mycket lite uppmärksamhet, både inom fotbollsvärlden och i litteraturen.

– Att belönas så här tar jag som ett erkännande. Det känns som om jag är rätt ute, säger han.

Författarpriset handlar om 20 000 kronor och att få vara det senaste namnet på en lång lista med beundrade författare. Mikael Thörnqvist säger:

– Tidigare pristagare är sådana som Birgitta Stenberg, Sonja Åkesson och Carin Mannheimer. Att få nämnas tillsammans med dem är väldigt roligt!

Priset togs emot i onsdags på Musikens hus i Göteborg.