Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Tusentals tågade för offren

Ett vackert fackeltåg ringlade på söndagseftermiddagen ner till manifestationen vid Kronan. Mitt i all tragedi fanns en gemenskap, där man stod upp mot rasism och våld.

Flera hundra samlades vid Lextorpskyrkan i går för att gå i fackeltåg fram till Kronogårds torg. Stämningen var allvarlig och kärleksfull, och trots att det var så många människor på samma plats var det nästan helt tyst. Tystnaden fick stå som symbol för sorgen inför det ofattbara.

Den mördade 17-åringen spelade i IFK Trollhättan, hans lagkamrater var där för att hedra honom. Med sig hade de hans matchtröja.
– Det känns tungt, jag kan inte fatta att det är sant – att han är borta, säger Abdullahi Hussein.
Abdullahi säger att man inte känner sig säker längre. Han och lagkamraterna tycker att det är fint att så många har samlats.
– Det är kul att se att så många visar sitt stöd, säger Ahmed Deer.

Fackeltåget lyser upp vägen från kyrkan till torget vid Kronan. Många sträcker upp ena fingret mot skyn – för att visa att man tänker på dem som dött i den tragiska skolattacken.
Väl framme vid torget finns redan många samlade och det blir snabbt trångt. Folk står tätt intill varandra, många gråter och håller om varandra. Mikrofonen är tillgänglig för alla som vill säga något. Den mördade 20-åringens bror inleder med att prata om vikten av att fortsätta gå till skolan – det är vad hans bror, elevassistenten, hade velat. Han pratar också om att bekämpa rasismen.
– Vi alla är svenskar! ropar han i mikrofonen, alla som samlats applåderar högljutt och jublar.

Flera andra som tar mikrofonen pratar även dem om att det är dags att samlas – om att bilden av Kronogården som ett dåligt område måste förändras, och att föräldrar i andra stadsdelar måste ta med sig sina barn hit för att mötas. Det är många som pratar om att det måste komma något bra ur allt det tragiska.
– Det är jättefint, det känns som att nästan hela stan är här, säger Sandra Palm som bor i närheten.
Kommer Trollhättan att förändras nu?
– Jag vill tro det, att vi tar tag i rasismen på allvar nu, säger hon.
Många andra är inne på samma sak.
– Jag vill uppmana mot rasismen – men man ska inte ta till våld för att göra det. Jag hör många som säger saker som ”vi ska döda dem”, jag kan förstå att man säger det för att man är arg och upprörd, men det är inte rätt väg att gå. Vi måste jobba tillsammans för integration, säger Ahmad Marouni.

Många vänner till offren fattar mikrofonen och minns, några brister i gråt och de som lyssnar stöttar genom att applådera. Någon läser en dikt ”du dog för ditt utseende, trots att du hade så fint leende”.
Solina Alidoost kände 20-åringen och är tagen av den svåra stunden.
– Det är bedrövligt, fruktansvärt. Det känns inte verkligt, säger hon.
Vännen Lama Marouni flikar in:
– Det här ska inte få hända igen.
Efter manifestationen samlades många för att tända ljus vid Kronan.

Under helgen har man hedrat offren på olika sätt. I lördags hölls en minnesstund för den mördade 20-åringen.
Någon officiell siffra på hur många som deltog i gårdagens manifestation finns inte, men polisen i Trollhättan uppskattar att runt 4 000-5 000 personer samlades på Kronogården.
På Facebook-eventet hade över 4 000 anmält att de skulle delta.

Se mer från - Kronandådet
MEST LÄST