Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Jessica Andersson och Frank Andersson gick till final i Let’s dance, och kanske kommer duon att frekventera Trollhättan och Vänersborgs gemensamma satsning på nöjesparken Danz-orado.

  Tvåstad dansar in i framtiden

  Nu ska Tvåstadsborna dansa och le – mest hela tiden. TTELA kan i dag avslöja den hemliga satsningen på en nöjespark med danstema, belägen mellan Trollhättan och Vänersborg. – Nu rör vi oss äntligen i takt, jublar de båda städernas kommunalråd Paul Åkerlund (S) respektive Gunnar Lidell (M) inför byggandet av Danz-orado.

  Trollhätteprofilerna Jessica Andersson och Frank Anderssons monumentala framgångar i Let’s dance i kombination med Vänersborgs pågående satsning på just dans gör att städerna är synkroniserade fullt ut när det gäller ­visionen om hur man ska profilera området utåt.

  Och det går just nu undan med rekordfart i kommunpolitikens virvlar: Redan i dag inleds de ­
första markarbetena på det tio hektar stora området i Båberg där nöjesparken Danz-orado ska ligga med på millimetern exakt halva ytan i vardera kommunen.

  Det moderata kommunalrådet Gunnar Lidell i Vänersborg är mycket tillfreds över att man till slut hittade rytmen i det gränsöverskridande samarbetet:

  – Det är lite som att dansa foxtrot, med två steg åt vänster och ett åt höger. Fast politiskt sett tycker jag givetvis att det egentligen vore bättre tvärtom, skojar Gunnar.

  Trollhättans socialdemokratiske kommunalråd Paul Åkerlund är som Gripensupporter van vid att det kan svänga fort och han ser en mycket stor potential i Danz-orado:

  – Det blir som ett nytt och fräscht Liseberg, fast beläget här i trakten. I Trollhättan har vi med oss både tvåtakt och fyrtakt med tanke på Saab så det här känns naturligt på många sätt, säger han.

  I marknadsföringen kommer man att jobba hårt mot hela norra Europa. Målet är att karavaner av danssugna individer likt ett rytmiskt pulserande lämmeltåg ska söka sig mot den 40 meter höga neonportal som kommer att utgöra parkens entré.

  – Vi har redan fått tillstånd från Luftfartsverket, säger projektledaren och tillika dansexperten Mathilda O’Neal.

  Danz-orado kommer att bestå av olika avdelningar (se faktarutan) med tonvikten på dansbanor i allsköns stilar. Bland de mest spektakulära inslagen märks kopior i skala 1:1 av både Strömmar’n och Gransäter, två rivna danspalats som nog får det att tåras i ögonen av nostalgi hos en och annan Tvåstadsbo.

  – De kommer att byggas efter originalritningarna och därmed bli väldigt naturtrogna. Vi har till och med kommit över samma sorts heltäckningsmatta som fanns inne på ”Granis”, komplett med brännmärken efter cigaretter och allt, säger O’Neal.

  Projektledningen har också tagit fram maskoten Kavaljeren, en sorts hybrid mellan Birger Sjöberg och ett dansande troll. Långt gångna planer finns på att tillsammans med olika samarbetspartners tillverka allt från kaffemuggar till kylskåpsmagneter, animerade filmer och dataspel, alla med Kavaljeren i huvudrollen.

  – Kavaljeren blir ansiktet utåt och det är ett smart sätt att marknadsföra parken redan nu, innan den är färdigbyggd. Musse Pigg fanns ju till exempel långt innan Disneyland byggdes och vi vet ju alla vilken framgångssaga det konceptet blev till slut, säger O’Neal.

  Varför ska parken heta Danz-orado, med ett ”z”?

  – Det är förstås en hyllning till alla dansband som enligt tradition är väldigt benägna att använda sig av just den bokstaven. Men jag vill poängtera att vi riktar oss till alla sorts dansfantaster, och även till folk i allmänhet som bara vill ha lite roligt.

  Hårdrockare då?

  – De är också välkomna.