TV: Mars är tid för trädbeskärning

Himlens grå nyans och utomhustemperaturen påminner mer om höst än vår. Men våren är här och tappra blommande krokus, vintergäck och julros gör sitt bästa för att övertyga om att almanackan visar rätt. I Stig Sundbergs trädgård är tiden inne för att beskära träd.

ANNONS
|

Bara någon dag tidigare var våren här så där riktigt mycket att till och med fjärilar, flugor och humlor vaknade till. Men just i dag hade en extra tröja under jackan suttit fint.

Hemma hos Stig Sundberg råder, trots det ruggiga vädret, aktivitet ute i trädgården. Det är dags att beskära äppelträd, bärbuskar och häckar.

– Beskäring av stenfrukter, till exempel plommon- och körsbärsträd, sker alltid i juli, augusti och september – de så kallade JAS-månaderna. Även kärnfrukt som äppelräd beskärs helst under JAS, om det går. Annars gör man det på vårvintern. Äppelträd som bär sen höstfrukt hinner man oftast inte beskära i september, berättar Stig.

ANNONS

A och O

Dagens beskäring har förberetts genom att Stig tagit fram en sekatör av god kvalité, en utfällbar så kallad japansåg och en rejäl och stadig stege.

En bra stege och sekatör är a och o.

– Man måste kunna komma upp högt och nära. Stegen måste även stå stadigt på egna ben för att skona trädet. Det är viktigt att se ordentligt, därför arbetar jag sällan från marken med grensax. Vad gäller sekatören ska greppet passa väl i handen. För damer finns mindre sekatörer. Man ska kunna arbeta utan att bli trött i handen, säger han.

Buskar och träd beskärs för att få bra utveckling av frukten och för att få starkare grenar. Rätt beskärning gör att trädet ger ungefär lika mycket och lagom frukt varje år, samt att solen kommer åt för att ge frukten fin färg.

Ser över

Stig förklarar att trädet byggs upp under sina första fem-sex levnadsår. Sedan ägnar man sig åt gallring.

Innan han börjar beskärningen ser han över vad som behöver göras. Bland annat ska spetsiga grenvinklar undvikas, det vill sig säga när en gren växer uppåt och för nära stammen.

– En spetsig vinkel ökar bland annat risken för att grenen ska gå av när den tyngs av frukt. Så därför bör den tas bort, säger han.

ANNONS

Såga grövre grenar görs inte hur som helst. Först läggs ett snitt underifrån en bit från stammen, sedan ett nytt ovanifrån cirka tio centimeter utanför det första snittet. På så vis får man av grenen och sedan sågas tappen som är kvar av så nära grenkragen som möjligt.

Stig förklarar:

– Så undviks fläkskador som kan bli grogrund för sjukdomar.

Till smågrenarna används sekatören. Inte heller här vill man ha fläkskador. Därför är det viktigt att sekatören skär fint och rent. Grenarna klipps vid en frukt- eller bladknopp, dock inte för nära och snittet ska ligga snett nedåt från knoppen så att den får kraft att växa till sig.

Problem med vattenskott

Har man beskurit sitt träd för hårt blir det lätt bekymmer med "vattenskott", långa vajiga kvistar som växer rakt upp från stam och större kvistar.

– Fortsätter man att klippa bort dem blir de bara fler för varje år. Klipp istället bara bort några varje år och spara några för att låta dem utvecklas till nya grenar, säger Stig.

Att beskära träd kan liknas vid vetenskap och trädgårdsägarens mandomsprov. Egentligen är Stigs bästa råd att kan man inte beskära träd kan man istället gå en kurs för att lära sig, eller anlita en kunnig person.

ANNONS

Hans egna träd är mycket välskötta och beskärningen snart gjord. Vi går vidare till vinbärsbuskarna där gamla grenar rensas ut.

– De färska grenarna har ljusare bark. Dem sparar vi eftersom de ger bäst bär.

Konform

Stig visar också hur han klipper sin måbärshäck.

– Häckar ska vara snygga och välklippta. Måbärshäcken klipper jag i konform för att få in ljuset till de nedersta grenarna och för att undvika att häcken fläker sig på vintern på grund av snötyngden.

Och även om himlen är oroväckande grå, lär det i alla fall inte bli snö i dag. Men det är kallt nog för att längta inomhus och med en mängd nya kunskaper rikare beger vi oss hemåt.

Fotnot: Första delen av Trädgårdsåret publicerades 13 mars.

• Beskäringen sker som successiv uppbyggnad under de första åren. Sedan är det gallring som gäller.

• Kolla konkurrensskott för att undvika fläkningsrisk i framtiden. Det vill säga, man klipper bort det ena skottet om det är två som växer för nära varandra.

• Sträva efter en gren på varje "våning" på stammen. Ta bort spetsiga grenvinklar.

• Skapa balans mellan fruktgivande- och icke fruktbärande grenar.

• Inga grenar får slå mot varandra, till exempel ska inåtväxande grenar bort.

• Skapa ett grenverk med lagom ljus och luft. Gynnar kvaliteten på frukten.

• När tjocka grenar måste kapas – såga aldrig i grenkragen eller barkåsen (det lilla vecket innanför kragen).

• Vid klipp av tunn gren – klipp över knoppen, "ögat", med ett välriktat snitt.

• Lämna aldrig tappar som kan bli ingång för sjukdomar.

• Kolla eventuella vattenskott.

• Se över solskydd på vintergröna växter, rosor och klängväxter. Vill du bevara lökväxterna så att de inte äts upp av rådjur och hare, täck dem under natten.

• Beskär vissa fruktträd, buskar och häckar.

• Sparade lökar från tidigare år, hyacinter och andra lökväxter som fått blomma inomhus under jul och vår kan planteras ut på soliga platser.

• Förkultivera till exempel tomater och gurka.

• Plantera om krukväxter.

• Laga och räfsa gräsmattan. Kalka innan snön försvinner och gödsla när det förväntas regn.

• Rensa fågelholkar.

• Inled snigelbekämpningen

Nu är det dags för del två av artikelserien Trädgårdsåret. Vi har återvänt till Stig Sundbergs trädgård och nu i mars kan man börja städa efter vintern. Det är också tid för beskärning av träd, buskar och häckar.

ANNONS