Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

TV: Ny godsterminal för Centralen

Lastbilscentralen har vuxit ur sina lokaler på Skogstorpa, där företaget funnits sedan 1970-talet. Nu planeras för en flytt till en ny större godsterminal vid Trestad center.

Vid anläggningen på Skogstorpa i Trollhättan startades verksamheten på 1970-talet med T-Last. Sedan 2008 heter företaget Lastbilscentralen i Tvåstad, sedan T-Last gick samman med Lastbilscentralen Vänersborg. De ägs i dag av ett drygt 80-tal åkerier.

– Vi behöver en större terminal och vi har växt ur våra befintliga lokaler, säger vd Johan Carlén.

Vi träffas först på dagens anläggning där det bland annat finns kontor, garage och tvätthall. Även här finns en godsterminal på 1 000 kvadratmeter, men den används inte.

– Det går inte att ha godsterminalen på flera platser, och sedan fem år tillbaka hyr vi 2 000 kvadratmeter på just Trestad center. Det är ett bra läge mellan Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla, säger Johan Carlén.

Företaget har än så länge sitt säte i Trollhättan men ser hela Västergötland, Bohuslän och Dalsland som sin hemmamarknad.

Verksamheten är uppdelad på tre affärsområden, bygg och entreprenad, miljö med containrar och spolbilar samt gods och expedition.

– När Saab försvann som kund och slutade sin verksamhet satsade vi på närdistribution. Där måste man ha lokal kännedom och vi ser att det finns en klar ökning kopplad till internethandeln, säger Johan Carlén.

Han tror det är bra för företaget att samla all verksamhet på samma ställe och att de kan bli en nystart för företaget. I dag är

Den mark som Centralen har köpt av Vänersborgs kommun är på 38 000 kvadratmeter. Det finns också möjlighet att köpa ytterligare mark i ett andra steg.

– Anläggningen i Trollhättan ska säljas, antingen hela eller en del av den, då den omfattar två olika fastigheter. Vi vår se vad vi får för bud, säger Johan Carlén.

Målet är att komma igång med bygget av den 4 500 kvadratmeter stora godsterminalen så snabbt som möjligt, bara bygglovet är klart.

– Vi har anläggningsmaskiner bland de drygt 200 fordon som finns ibland åkarnas. Vi i Centralen äger inga fordon utan ser till att våra åkare har jobb och sköter fakturering med mera, säger Johan Carlén.

Någon gång i april, maj tror han att bygget kan vara igång och inflyttning inom ett år.

När vi besökte området längst norr ut på Trestad center så består det mest av skog och sly. Här ska röjas för den nya byggande samt för att göra uppställningsplatser för åkarna fordon. En kontorsbyggnad ska också byggas och företagets 30-tal anställda som arbetar på kontoret eller i terminalbyggnaden kommer att samlas på en anläggning.

– Här ute finns möjlighet att växa och bygga ut och då kommer det givetvis behövas ännu per personal. Det är inget lager vi bygger utan det som kommer in under natten ska lastas om och går ut på morgonen efter, säger Johan Carlén.

Inom området på Trestad center finns redan bland annat Schenker och inom kort kommer norska klädkoncernen Varners centrallager att invigas.

Centralens nya godsterminal kommer att angränsas av E 45:an i öster och järnvägsspåret mot norr.

Image - 2
Image - 3
Image - 4

Lastbilscentralen i Tvåstad är en traditionell lastbilscentral som ägs av drygt 80 åkerier.

Dessa åkerier är förutom ägare också transportörer i bolaget.

Företaget tillhandahåller godstransporter, terminalhantering, anläggningstransporter, materialförsäljning, maskintjänster, dieselförsäljning, slamsugning och containeruthyrning.

Totalt är de cirka 30 anställda som arbetar med försäljning, transportledning, terminalarbete samt administration.

MEST LÄST