Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Tveksam plats för bostäder

Det är positivt att Trollhättans politiker vill förtäta stan och bygga nära och attraktiva bostäder. Men är ett erkänt svårt förorenat område rätt plats?

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Politikerna i Trollhättan envisas med att vilja bebygga Stridsberg & Biörcks gamla industriområde på Knorren. Ett område som är närmast nerlusat med tungmetaller, olja och ämnen som kan ge ökad risk för cancer, rester från företagets mångåriga tillverkning av framförallt sågklingor.

Under årens lopp har misslyckade försök gjorts för att staten ska skjuta till pengar för sanering, men förgäves. Området står där det står, men nu görs ett nytt försök att blåsa liv i bostadsplanerna. Markägaren, Trollhättans Tomt AB, undersöker om det går att gjuta in föroreningarna och bygga bostäder ovanpå, och vill höra vad berörda miljömyndigheter säger om den saken.

Rent spontant kan man miss-
tänka att intresset för att bosätta sig på ett starkt förorenat område är minimalt, även om miljömyndigheterna ger klartecken. Visst, modern teknik och möjligheterna till en omsorgsfull sanering är goda, men vilka garantier kan ges för framtiden?

Det här känns onekligen som ett tveksamt förslag och självklart är det miljömyndigheternas bedömningar som avgör, men är det värt att lägga så mycket pengar på att bara undersöka om det är grönt att bygga bostäder på ett ”rödmärkt” industriområde. Det bästa vore om området först totalsanerades på statens bekostnad, att man gjorde ”rent hus”. Efter det kan det möjligen vara läge att bygga hus där.

Men kanske först då.