Från vänster: Johanna Almgård, projektledare för demokratiutvecklarna, Emma Delija, Louise Gustafsson, Jonathan Lengyel-Fransson, Tobias Svensson och Lucas Sannemalm.
Från vänster: Johanna Almgård, projektledare för demokratiutvecklarna, Emma Delija, Louise Gustafsson, Jonathan Lengyel-Fransson, Tobias Svensson och Lucas Sannemalm.

Ungdomar jobbar för mer inflytande

Ungdomar i Vänersborg sommarjobbar just nu som demokratiutvecklare. De ska knäcka nöten om hur ungdomar ska få mer inflytande i kommunen. – Man gör något som kommer att ha betydelse i framtiden, säger demokratiutvecklaren Ebba Pakiam.

ANNONS
|

Som det ser ut idag är det svårt för ungdomar att få inflytande i kommunen, menar demokratiutvecklarna. De tror att många ungdomar är intresserade och vill vara med och påverka.

– Många vill nog, men man behöver göra det lättare så att fler engagerar sig, säger Tobias Svensson.

– Det är svårt att veta vart man ska vända sig nu, fyller Lucas Sannemalm i.

Nu ska de göra det enklare för ungdomar att påverka kommunen. De har tagit fram en rad förslag på hur det ska gå till. Huvudförslaget är en app.

– Där kan ungdomar lätt skicka in sina åsikter och tycka till. Vi hoppas att fler ska engagera sig och höra av sig, säger Jonathan Lengyel-Fransson.

ANNONS

Började med en motion

Allt började i april 2013 då Joakim Sjöling (S) skrev en motion om att demokratiinflytandet för barn under 18 år är bristfälligt i kommunen.

Nu är demokratiutvecklarna halvvägs in i projektet som sträcker sig två veckor till. De bloggar löpande om vad de gör och hur det går på "visionvbg.blogg.se". Dessutom kan man följa arbetet på Youtube och Facebook.

– Det är lärorikt. Det känns väldigt nytt, det är ett speciellt jobb, säger Jonathan Lengyel-Fransson.

Gruppen intervjuar politiker och tjänstemän om hur de försöker inkludera barn och ungdomar. För att ta reda på vad målgruppen själva tycker är viktigt är demokratiutvecklarna ute och intervjuar barn och ungdomar. De hoppas att ungdomar ska fåt lättare verktyg för att engagera sig, och att politiker och tjänstemän ska släppa in dem mer.

Uppdraget har två delar, dels ska de lägga fram förslag till former barn och ungdomar kan få inflytande genom, och dels ska de göra en rättighetskatalog.

– I rättighetskatalogen vill vi gärna lyfta fram minoriteters rättigheter, säger Johanna Almgård, projektledare för demokratiutvecklarna.

Saknas HBTQ-mötesplats

Ett av förslagen är en mötesplats för unga HBTQ-personer, något som enligt Johanna Almgård saknas idag.

– Där bevakar inte kommunen allas rättigheter, säger hon.

ANNONS

Förslagen ska presenteras för tjänstemän och politiker sista dagen på jobbet. Och för att helt vara på den säkra sidan att förslagen kommer att utredas, har gruppen bestämt även lämna varje förslag som medborgarförslag.

70 ungdomar sökte jobbet, tolv fick komma på intervju innan gruppen om sju personer slutligen blev vald. Att ta sig igenom en anställningsintervju var även det en ny erfarenhet för sommarjobbarna.

– Det var kul att lyckas med en arbetsintervju, säger Tobias Svensson.

ANNONS