Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

JO agerar inte i fallet med den uteblivna handskakningen i Trollhättan.

Vägrade ta kvinnlig chef i hand

En intern strid har skakat arbetsmarknads- och socialförvaltningen. Den började med ett uteblivet handslag och slutade med en skriftlig varning och ett skadestånd på 30 000 kronor.

En praktikant, anvisad av Folkuniversitetet, erbjöds en praktikplats inom integrationsenheten. Han kom på besök för att se arbetsplatsen och hälsa på de anställda.
Men besöket utvecklades inte som det var tänkt. När den kvinnliga arbetsledaren skulle hälsa praktikanten välkommen vägrade han att ta henne i hand. Han hänvisade till sin religiösa övertygelse som förbjuder honom att ta kvinnor i hand utan att efteråt behöva tvätta sig.

Betalade 30 000 i skadeståd
Den kvinnliga arbetsledaren meddelade då praktikanten att han, för att kunna jobba på den arbetsplatsen, måste kunna ta alla människor i hand. Möjlighet till efterföljande handtvätt finns, så det borde inte vara något problem, menade hon.
Praktikanten kunde inte acceptera det beskedet och Diskrimineringsombudsmannen kopplades in. Men innan en anmälan hann upprättas betalade Trollhättans stad ut 30 000 kronor i skadestånd. Den kvinnliga arbetsledaren tilldelades en skriftlig varning för att ha brutit mot Trollhättans stads mångfaldsplan.

Förvaltningschef Said Niklund tvekade aldrig inför åtgärderna.
– Den sökande förklarade att hans religion förbjöd honom att ta främmande kvinnor i hand. Utifrån rättsläget har en person som missgynnats genom sin religion rätt till skadestånd. Vi gjorde fel och tog vårt ansvar och personen fick ekonomisk ersättning.

Villkorad praktik
Said Niklund hänvisar till Trollhättans stads Jämställdhets- och mångfaldsplan, som togs i bruk i början av året.
– Indirekt diskriminering kan uppfattas som neutralt men missgynnar grupper i praktiken om man villkorar, säger han och framhåller att praktikanten missgynnades på grund av sin religion.
– Han skulle få praktikplatsen under förutsättning att han tar kvinnor i hand. Därmed villkorades praktikplaceringen.

Kunde inte situationen lösas på ett annat sätt än varning till arbetsledaren och ett stort skadestånd?
– Vi förde en dialog med praktikanten för att reparera skadan, till exempel med en annan praktikplats. Men skadan var redan skedd.

"Har aldrig varit med om nåt liknande"
En som inte tycker att frågan är fullt så enkel är Lennart Andersson, Kommunals förre ordförande i Trollhättan. Sista ärendet innan han avgick gällde den uteblivna handskakningen.
– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger han och fortsätter.
– Man måste ställa sig frågan vem som blivit kränkt. I det här fallet var det inte bara mannen utan även kvinnan.

Från Kommunals sida försökte man få arbetsgivaren att inte dela ut en varning. Förhandlingen slutade i oenighet men Lennart Andersson funderar vidare.
– Här finns många frågor. Vad krävs för att stå till arbetsmarknadens förfogande? Kan man vägra att göra vissa saker och i så fall vad?

Arbetsmiljöproblem
Henrik Larsson, Kommunals nye ordförande, förklarar att varningen till den kvinnliga arbetsledaren inte behöver betyda något.
– Arbetsgivaren kan dela ut en skriftlig varning även om vi protesterar. Bevisbördan är inte stor. Men om arbetsgivaren vill gå vidare med andra åtgärder, då väger bevisbördan tyngre.

Problemen på integrationsenheten blir nu föremål för en arbetsmiljöutredning.
– Det har skapats en så stor oro i arbetsgruppen att huvudskyddsombudet har kopplats in, säger Henrik Larsson.