Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

Välkommen på superlördag i Vänersborg!

Enstaka godbitar från idrottens värld bjuds vi på i Tvåstadsområdet mellan varven. I dag blir det dubbelt upp i det avseendet.

Jag kallar den superlördag i Vänersborg och det handlar förstås om fotbollsmötet i svenska cupen mellan Vänersborgs FK och IFK Norrköping och ett par timmar därefter, bandyderbyt mellan IFK Vänersborg och Villa Lid­köping BK. Två riktiga höjdare för den sportintresserade och jag antar att många kommer att dubblera som publik i dag.
Vad är det då vi har att vänta oss?

Efter VFK:s högst sensationella 2-2-match mot Halmstad BK i cuppremiären förra lördagen och IFK Norrköpings nästan lika sensationella poängtapp hemma mot Örgryte (1-1) är fyrlagsgruppen helt öppen. Det gör dagens fight på Vänersvallen än mer spännande, åtminstone på förhand.
Men självklart ska inte Henrik Fridolvssons mannar ha skuggan av en chans mot en klubb och ett lag som för två år ­sedan var bäst av alla i hela Sverige och i fjol kom trea efter MFF och AIK. Å andra sidan, större under har skett och ni vet det där med liten tuva stjälper ofta stort lass ...
Kapacitet finns i alla fall för att bjuda på hyfsat motstånd och notabelt är ju att VFK är obesegrat i tävlingssammanhang mot allsvenska lag – 2-0 mot Jönköpings Södra i fjol och 2-2 mot HBK i lördags.

I Arena Vänersborg skrinnar ett blåvitt lag ut som har mycket att bevisa efter debaclet i kvartsfinal 1 i Lidköping i torsdags kväll.
Det handlar i mångt och mycket om att upprätta sitt anseende, att spela för sin heder, att verkligen visa att insatsen mot Villa Lidköping (2-7) var en trist engångsföreteelse.
Vi som var på plats i Sparbanken Lidköping Arena, och vi var många, fick se en match där Villa Lidköping var totalt överlägset mot ett lag som faktiskt saknade det mesta, för att inte säga allt.
Eller som skyttekungen Joakim Hedqvist sa efteråt: ”I dag är vi tillbaka på ruta noll, som första matchen på försäsongen ungefär”.

Jag vet att spelarna skämdes ­efteråt, att det snarare än ett beskedligt ”bra snack” var tongångar som hördes högt och tydligt i omklädningsrummet och att var och en som deltog just nu går omkring med en knuten näve i fickan. Kanske båda. Det är ingen skam att förlora mot Villa Lidköping i dess egen högborg, snarare förväntat, men sättet Kamraterna föll på är långt ifrån okej.
Jag ska inte tjata mer om det, bara konstatera att IFK Väners­borg ligger under med 0-1 i matcher och i dag har en jättechans att ställa saker och ting till rätta igen. Johan Esplund & co är bra, fantastiskt bra, när han/de får utymme.

Det får inte ske igen samtidigt som IFK som hemmalag ­måste våga, visa mod att anfalla och göra det på ett så smart sätt att inte omställningslägen skapas.
Jag tror, och hoppas, att Vänersborg kan plocka fram takter som tidigare den här säsongen gett flera fina resultat på ­hemmais. Det är IFK-spelarna om inte annat skyldiga de många supportrar, som besviket undrar vad fan som egent­ligen hände i den första matchen.

Söndagens idrottsliga clou är förstås THC:s jakt på en play off-plats. Nu finns bara en chans kvar att vinka på, seger mot Mörrum är ett måste i hemmahallen. Då kanske säsongen förlängs med minst två play off-fighter. Andersson

MEST LÄST