Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vänersborgs vattentorn har bytt ägare

Nu är det klart. Trenova fastigheter köper Vänersborgs gamla vattentorn av kommunen. – Det togs ett beslut den 2 februari i fastighetsutskottet om försäljning, säger Maria Wagerland på kommunens fastighetsenhet.

Trenova hade fram till den sista januari på sig att acceptera kommunens erbjudande om att köpa vattentornet för 500 000 kronor. Trenova sa ja och nu väntar försäljningsbeslutet vinna laga kraft.

– Vi hade ett möte med fastighetsutskottet i december då vi erbjöd Jan Wagnervik och Trenova att köpa vattentornet för 500 000 kronor. I början av februari hade vi ytterligare ett möte då vi tog beslut om försäljning. Vi har gett Maria Wagerland på fastighetskontoret i uppdrag att upprätta ett köpeavtal, säger Christer Thobiasson, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Många sugna

Flera aktörer har visat intresse för vattentornet, men enligt Christer Thobiasson var det ett naturligt steg att Trenova fick köpa.

– De har haft option på vattentornet. Sedan har de planer sedan tidigare över området där vattentornet står så vi tyckte att det var lämpligt att sy ihop det på det här sättet.

Jan Wagnervik, vd på Trenova Fastigheter, är nöjd över beslutet och ser det som ett steg på vägen.

Ska bli ett hotell

– Vi är mitt uppe i en process där vi tillsammans med kommunen jobbar med en detaljplan över området och att vi får köpa vattentornet är en milstolpe i det.

TTELA har tidigare skrivit om Trenovas planer att bygga om vattentornet till hotell. Huvuddelen av rummen ska ligga i ett nytt hus intill tornet i hörnet av Östra vägen och Kungsgatan. En inglasad bro ska sedan förbinda rummen i det nya huset med rummen i vattentornet. I den nya byggnaden blir det 80–100 hotellrum, i tornet 30–40 rum till. I förslaget lyfts taket på tornet och det blir en inglasad restaurang på toppen.

Förutom vattentornet har Trenova planer för hela området.

– Just nu förhandlar vi med flera aktörer som kan vara intresserade av att exploatera området, men det är för tidigt att säga vilka de är, säger Jan Wagnervik.