Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

vargar
Det nya vargparet på Kroppefjäll får leva ett tag till. (Vargarna på bilden är inte Kroppefjällsvargarna).

Vargparet ska inte skjutas

Vargparet på Kroppefjäll kan andas ut. Det blir troligtvis ingen licensjakt i år.

TTELA har tidigare berättat att Kroppefjäll har fått ett nytt vargrevir. 2011 sköts vargreviret av i den vinterns jakt, men enligt länsstyrelsen gav spårandet i december förra året tydliga bevis på att en ny hanne och en hona slagit sig ner i området.

Hannen har vandrat ner från Norge och Anita Bergstedt-Söderström på Länsstyrelsens naturvårdsenhet bekräftar att vargen ursprungligen är från Norge och märkt av en norsk forskare.

Två revir till

I övrigt finns det troligen, som TTELA berättade den 19 december 2012, ett vargrevir i Halden och ett revir i Kynnefjäll.

Men så mycket mer vet inte Länsstyrelsen om vargläget i området just nu. De senaste veckorna utan snö har omöjliggjort all vidare spårning.

– Nu ska det ju komma mer snö så då kan spårandet komma i gång igen. Förhoppningsvis ligger snön kvar ett tag också så att våra spårare hinner få en bar bild av hela vargläget, säger Anita Bergstedt-Söderström.

EU-nej

Men oavsett vad spårningen kan visa framöver lär det knappast bli tal om någon licensjakt på varg.

EU sa nej förra året och har nyligen även satt ner foten i år.

– I och med det bedömer jag att det inte blir licensjakt i år. Däremot har man alltid möjligheten till skyddsjakt, men då måste det handla om ett enskilt djur som ställer till problem.

faksvarpar.jpg
MEST LÄST