Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Veckan avgör Saabs öde

  Det är nu det gäller. I dag börjar Saabs kanske viktigaste vecka någonsin och det är flera pusselbitar som måste falla på plats för att företaget ska kunna undvika konkurs.

  Det har varit en turbulent midsommarhelg för både Saab och de anställda. I torsdags möttes personalen av chockbeskedet att företaget inte har pengar i kassan till att betala ut juni-lönen.

  Det är ett tydligt tecken på hur otroligt illa ute Saab är.

  Alternativen är nu två – antingen lyckas Saab snabbt fylla på kassan eller också väntar en oundviklig konkurs. Och tiden är knapp.

  Men källor med insyn i processen säger till TTELA att det trots allt ser hoppfullt ut. Och Håkan Skött, IF Meltall:s klubbordförande, håller med.

  – Jag tror att det kommer att lösa sig, jag är nästan övertygad. Men hundra procent säker kan man aldrig vara förrän det är klart. Det finns ingen anledning att tro att det inte kommer att ordna sig.

  Första steget är att ro i land den fastighetsaffär som innebär att Saab säljer hälften av sitt fastighetsbolag och på det sättet får in 300 miljoner kronor.

  Enligt vad TTELA erfar pågick det under söndagskvällen möten där fastighetsaffären diskuterades, och om allt faller på plats kan ett besked komma inom kort.

  – Jag vet att de har förhandlat under helgen och förhoppningsvis har de kommit fram till en lösning, säger Håkan Skött.

  När Saab:s anställda kan få sina pengar vet han dock inte.

  – Först och främst måste affären gå i lås, sen ska pengarna komma in på Saab:s konto och sen kan lönerna betalas ut. Jag hoppas på att det ska ske så snart som möjligt.

  – Vi har ju påbörjat processen med betalningsuppmaningar till företaget, men jag hoppas att det arbetet ska vara ogjort.

  Varför fastighetsaffären – som i åtminstone en vecka beskrivits som mer eller mindre klar – dragit ut på tiden är oklart. Jens Engwall, vd i Hemfosa som är en av de tilltänkta köparna, gav i helgen sin förklaring i Dagens Industri:

  – Det är svår materia och vi måste få en bild av hur trovärdigt det är att Saab överlever på rimlig sikt. Vi måste också förstå de andra, hur uppgörelserna med Pang Da och Youngman ser ut och hur EIB-systemet fungerar. Det har gjort att det tagit lite längre tid än en normal fastighetsaffär.

  Men fastighetsaffären är bara en av bitarna i Saabs svåra pussel. Saab jobbar också på att få en förinbetalning från den framtida partnern Youngman, som ska inbringa ytterligare några hundra miljoner.

  Ungefär lika mycket pengar hoppas Saab få in från EIB, i det lån som banken hållt inne sedan Saab hamnade i sin kris.

  Och med dessa pengar i kassan ska Saab försöka komma överens med sina leverantörer, för att kunna återuppta produktionen igen.

  Det är ett svårt pussel där alla bitar måste falla på plats.

  Annars väntar konkurs.