Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Vi socialdemokrater tror på Vargön

Att våga fatta beslutet att flytta hamnen i Vänersborg till Vargön är en satsning för utveckling. Ett beslut för miljön, för jobben, för framtiden.

Att flytta hamnens verksamhet till Vargön är också en satsning för framtidens etableringar av verksamheter till Vargön och gamla Holmens område. Vi måste våga för att kunna växa och utvecklas. Det går inte att backa in i framtiden och säja nej till allt.

Att bedriva hamn där vi är idag kräver också stora investeringar, endast halva hamnkajen får användas. Att flytta till Vargön gör att vi kan få en hamn efter dagens regelverk. Möjlighet till utbyggnad finns endast i Vargön.

Alloys får redan i veckan en stor båtlast med malm och de har inga legeringar som ska skeppas ut. Endast 10 procent av Allloys laster klarar hamnen i Vänersborg, en hamnflytt gör att vi kan öka tonnaget bara till Alloys. Att muddra är inte aktuellt med det hamnläge vi planerar i Vargön, det är redan en djuphamn på 5,40 meter. Det är hamnen Holmens bruk använde som är aktuell.

När det gäller inre vattenvägar är det beslut som ska tas i riksdagen i höst, vilket också kan öka antalet ton till hamnen om vi förlägger den till Vargön. Beträffande brohöjden i Göteborg har Sjöfartsveket sagt nej och det är positivt.

Vi socialdemokrater vill satsa på en hamn i Vargön och en utveckling av området för jobb spara miljön och visa att vi är i framkant när det gäller nya verksamheter, forskning och innovationer. Men för att klara detta krävs det investeringar för framtiden. Att visa näringslivet att vi är att räkna med. Vågar vi så vågar de. Det är rätt ofta så att nya etableringar skapar ringar på vattnet. Vi vet at vi har ögonen på oss i och med den nya etableringen av Warnergruppen på Trestad center och vågar vi satsa på ytterligare områden för etableringar kommer det att visa att Vänersborgs kommun är i framkant och satsar på näringslivet.

Nya jobb, ökad inflyttning ger ökade skatteintäkter till kommunen som betalar vår välfärd.

Vi vill dessutom satsa mer pengar på att bygga nya bostäder, bland annat där gamla Lindgården finns idag. Detta säger Vänsterpartiet också nej till, de vill ha kommunal verksamhet där istället.

Vi vill inte vara ett nejsägarparti för framtiden.

Marie Dahlin är socialdemokrat och kommunalråd i Vänersborg.

Svar till Vänsterpartiet i TTELA den 17 maj

MEST LÄST