Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Bild - 1
Hamnområdet i Vargön.

Viljebeslut flytta hamnen till Vargön

Vänersborgs vilja är att flytta hamnen från centrum till Vargön. Det står klart efter att kommunfullmäktige på onsdagskvällen klubbade igenom ett inriktningsbeslut.

I och med beslutet har kommunfullmäktige bestämt sig för inriktningen att hamnen i centrala Vänersborg flyttas till Vargön.

Beslutet föregicks av en lång diskussion som i många delar handlade om hur man ska stävja skredrisken i området.

Stefan Kärvling ville ha en återremiss för att göra de ytterligare utredningar som tidigare har påpekats i en skrivelse från kommunstyrelseförvaltningen.

– Kommunstyrelseförvaltningens förslag var återremiss för att utreda mera och ta fram mera fakta. Men politikerna körde över kommunstyrelseförvaltningen.

– Jag är inte emot en hamn i Vargön, men vi har inte tillräckligt faktaunderlag för att besluta nu. Grejen är att vi vill veta mera, förklarar han.

Den viktigaste invändningen är frågan om slussarna, menar han.

– Slussarna i Göta älv måste bytas ut, de har en teknisk livslängd till 2030. Om de inte byts ut kan inte Vänersjöfarten existera. Utan slussar är det meningslöst att ens diskutera en hamn i Vargön.

– Skillnaden på återremiss och vårt beslut är bara att vi tar beslut om att visa på en inriktning. Det är en tydlig signal om att det inte ska vara en hamn i Vänersborg. Men det finns inget beslut om pengar, säger Marie Dahlin (S).

Hamnen i Vargön är viktig eftersom den tillför arbetstillfällen och ger en utökning av Vänersjöfarten, konstaterar hon vidare. Hon menar även att en ny hamn är en viktig signal om miljön.

– Vänerhamn har också varit tydliga med att blir det ingen hamn i Vargön blir det ingen hamn alls.

Vad gäller slussarna påpekar hon att ett beslut om inre vattenvägar kommer i riksdagen i höst.

När kan en ny hamn i Vargön stå klar?

– Om tre, fyra år hoppas jag.

Även kommunalrådet Gunnar Lidell (M) är nöjd.

– Detta är en tydlig fingervisning om vad kommunfullmäktige vill, detta behövs för att ge oss mer stöd i ryggen när vi ska förhandla. Redan när vi köpte området var det med avsikt att bedriva industri.

Redan i juli inleds förhandlingar med intressenter, konstaterar han.

Beslutet innebär också att projekteringar startas för att skredsäkra området och att finansieringsfrågan måste lösas.

Stefan Kärvling (V) och Lutz Rininsland kommer att lämna in skriftlig reservation på fullmäktigebeslutet. Kravet på återremiss stöddes även av Magnus Kesselmark (V), Morgan Larsson (VFP) och Per Sjödahl (MP). Sven-Gunnar Larsson (VFP) reserverade sig mot beslutet. James Bucci (V) reserverade sig till förmån för Stefan Kärvlings beslut.

MEST LÄST