Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Violinisten Agnes fann passion i folkmusik

  Mellerudsviolinsiten Agnes Casimir Lindholms stora passion är folkmusiken. Nu tilldelas hon ett kulturstipendium för att kunna fortsätta att utveckla sitt spelande.

  Agnes Casimir Lindholm har levt med musiken sedan barnsben då hon plockade upp fiolen i femårsåldern. Sedan dess har hon fortsatt att spela och under sina tidiga fiollektioner fick hon också sitt första möte med folkmusiken.

  – Det var jättespännande med mycket snabba och snygga låtar, då gillade jag verkligen att spela snabbt. Men jag har alltid tyckt om att fiolen är ett portabelt instrument och att folkmusiken är en portabel genre, säger hon.

  Det var Agnes fiollärare som såg till att hon tog del av en stor del gotländsk och irländsk folkmusik. Intresset väcktes till att då leta upp traditionella låtar från områdena kring Orust, där hon växte upp delar av sin barndom. Men det är också en plats som är extra intressant på grund av sina geografiska influenser.

  – På Orust finns en rik musiktradition med påverkan från både norr, där man lite generaliserande kan säga att musiken är ojämn och snirkligare, och söder där melodierna går i dur och är jämna och glada. Men sjöfarten till ön har också gett influenser från Skottland, Shetlandsöarna och Norge.

  Musikintresset växte i allt högre takt för Agnes när hon fick börja spela i ensemble och testa på den sortens musikaliska samspel. Det blev också räddningen när intresset för instrumentet då och då vacklade under de många åren av fiollektioner.

  – Det handlade inte bara om att det lät häftigare och större att spela i ensemble, för mig var det stort att inse att man kunde kommunicera på andra sätt än med ord. Att kommunicera med musiken.

  Efter att ha flyttat runt på lite olika ställen i Västsverige har hon nu hamnat i ett hus strax utanför Mellerud där hon bor med sin familj sedan två år tillbaka. Nu är hon själv musiklärare och lär både barn och vuxna att spela fiol.

  – Det är fantastiskt att få undervisa i mitt största intresse och det är härligt att få lära ut folkmusik, för det är något som är bra att börja med för att det är så lätt att komma in i. Enkla melodier, lätt att sätta en egen prägel på och fördjupa sig i.

  Och fördjupat sig har hon gjort. Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur i Göteborg har nu valt att tilldela Agnes ett stipendium på 150 000 kronor för sitt fiolspelande. Hon är en av sju musiker och konstnärer som tilldelats stipendiet, bland annat skådespelaren Tomas von Brömssen.

  Syftet med stipendiet är att lovande kulturutövare i Västsverige ska belönas med ett stipendium som ska bidra till personlig utveckling.

  Agnes Casimir Lindholm säger själv att det kom som en överraskning att hon tilldelades stipendiet som motiverades med hennes ”skickliga spel, förvaltandet av en unik spelmansrepertoar och konstnärliga förhållningssätt”.

  – För mig innebär stipendiet framför allt att jag kommer kunna fördjupa mig ytterligare i min musik. Jag skulle kunna åka till Skottland för att undersöka folkmusiken vidare på plats där.

  Tidigare har Agnes även till-delats Zornmärket i silver, ett pris i folkmusik, och gjorde att hon kunde börja kalla sig riksspelman. Hon säger att en av de saker som fascinerar henne med folkmusiken är att den är spännande ur ett historiskt perspektiv.

  – Tänk att musik som spelades för hundra år sedan till bröllop och fest nu kan spelas i dag på liknade sätt och leva vidare, säger hon.

  Men även om folkmusiken ofta upplevs som mycket traditionell och spelas på ett visst sätt, så tar Agnes in en hel del moderna influenser i sina egna låtar. Till vardags spelar hon både solo och i grupperna Höst och Havet. Där spelar de egenkomponerade låtar men också en del äldre musik.

  I framtiden säger Agnes Casimir Lindholm att hon kommer fortsätta att arbeta som musiklärare, men hon vill också ta sig tid att fördjupa sig i Orustmusiken.