I veckan reagerade eleverna Staffan Stridsberg och Jenny Ekwall mot det allt sämre kursutbudet på Komvux. Nu kritiserar även Marika Isetorp (MP) neddragningarna.
I veckan reagerade eleverna Staffan Stridsberg och Jenny Ekwall mot det allt sämre kursutbudet på Komvux. Nu kritiserar även Marika Isetorp (MP) neddragningarna.

Vuxenutbildningen raseras i kommunerna

Inför våren 2015 beräknas endast 31 kurser starta inom vuxenutbildningen i Trollhättan/Vänersborg. En av de kurser som tagits bort är Hälsopedagogik.

ANNONS
|

Detta trots att det var 106 sökande vid senaste ansökningstillfället, varav många naturligtvis inte kom in.

Många som studerar inom vuxenutbildningen saknar ett fullständigt gymnasiebetyg. Det kan för många vara ett stort steg att sätta sig på skolbänken igen. Om de ändå bestämmer sig för det - ska vi då sparka undan benen på dem genom att neka dem plats? Ungdomsarbetslösheten i våra kommuner är hög och studier ökar chansen till jobb. Jag anser att vi stället ska erbjuda människor att ta del av utbildningar och öka deras möjligheter till ett arbete.

Kunskapsförbundet Väst utbildar nu undersköterskor. Även den utbildningen är i farozonen. Att kunna erbjuda ny kompetens till anställda är också en viktig arbetsmarknadspolitisk åtgärd som nu verkar gå förlorad.

ANNONS

Det finns också människor som inte trivs med sina arbeten. De kan behöva komplettera sina betyg genom att läsa ett ämne för att sedan kunna läsa på högskola. Men utan tillräckligt stort kursutbud kan det bli tvärstopp. Rotationen på arbetsmarknaden försvåras. Vidare kommer det människor till oss från andra länder. De lär sig svenska på SFI. Men vad erbjuder vi efter detta? Att kunna fortsätta lära sig är ett naturligt steg för att få arbete. En del välutbildade kommer till Sverige men saknar behörighet för högskolan. Vuxenutbildningen är ett av få ställen i svenskt utbildningssystem där det finns en kompensatorisk möjlighet.

Många distanskurser försvinner i vårens utbud. Jag anser att det är viktigt att kunna fortsätta erbjuda kurser på distans, inte minst för de som bor utanför städerna. Att till exempel åka från Brålanda till Trollhättan flera gånger i veckan för att läsa ett par ämnen, tar mycket tid och det kan vara svårt med busstiderna.

Lösningen är att båda kommunerna skjuter till pengar tillsammans med en beställning av gymnasiekurser för vuxna. Det måste ske snarast, innan eleverna drabbas.

Debattör är Marika Isetorp, miljöpartist och ledamot i Kunskapsförbundet Väst från Vänersborg.

ANNONS