Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Miljönämnden kräver att Wärtsilä undersöker marken på Innovatum-området innan företaget avvecklar verksamheten .

Wärtsilä tvingas slå blicken ner i marken

Wärtsilä Sverige AB måste undersöka vilka föroreningar som finns i marken på Nohab-området, innan verksamheten läggs ner helt. Det säger miljönämnden. Wärtsilä har överklagat, men kan komma att krävas på markundersökningar av i stort sett hela Nohab-området – även där företaget inte haft verksamhet.

På Nohab-området (Innovatum-området) har industrihjulen snurrat i 150 år. Här har tillverkats lok, tryckpressar, vatten­turbiner, motorer med mera. Någon samlad markundersökning har aldrig gjorts, men stora mängder oljor, rostskyddskemikalier och tungmetaller har ­hanterats på området och miljöförvaltningen i Trollhättans stad känner till att det skett ett antal utsläpp genom åren.

Wärtsilä Sverige AB hade den sista större tillverkningsindustrin på området, av motorer och generatorer. 2004 flyttades tillverkningen till Göteborg.

I dag har företaget en provhall i Trollhättan, som används till och från.

Marken ska undersökas

Lokalen hyrs av Peab-bolaget Kreaton, som numera äger södra delen av Innovatum-området. Här bygger och planerar Peab ett större antal bostäder, och när de första är inflyttningsklara ska Wärtsilä ha flyttat från området.

Men innan dess ska Wärtsilä-marken undersökas, säger miljönämnden i sitt föreläggande. Sen ska företaget göra riskbedömning och förslag till saneringsåtgärder.

– Vi försöker bli bättre på att peka ut företagens saneringsansvar direkt vid nedläggning – i stället för att komma tillbaka om 25 år, säger Anna Kölfeldt, chef för miljöförvaltningen.

Tog över ansvaret

När Wärtsiläs planer blev kända i våras förberedde förvaltningen först ett föreläggande om markundersökningar på fastigheterna Nohab 1, 2 och 6 – i stort sett hela Innovatum-området. Resonemanget grundar sig på att Wärtsilä i praktiken tog över det gamla miljötillståndet för Bofors-Nohab, och därmed har undersökningsskyldighet även för mark som företaget aldrig använt.

Wärtsilä slog bakut. Miljönämnden valde då att i första läget begränsa föreläggandet till företagets område.

– Markundersökningarna kan mycket väl göras tillsammans med Peab, säger Anna Kölfeldt.

Wärtsilä har överklagat föreläggandet.

– Vi svarar inte på några frågor i dagsläget, säger Ragnar Wexell, kvalitetsansvarig i företaget.

Länsstyrelsen ska avgöra ärendet.

Trollhättans miljömyndighet har inte bestämt om man tänker kräva Wärtsilä på undersökning av resten av Nohab-marken.

– Det kan förstås bli ett besvärligt och långvarigt ärende, säger miljöchefen.

Större delen av Innovatum-området ägs i dag av kommunens fastighetsbolag.