Är det inte positivt för en stad att ha en levande landsbygd?

”Att lägga ner Landbogården påverkar lokalsamhället”, enligt er. Korrekt. Som ”plåster på såret” – en ”utökad träffpunkt”. Vad är det? Har lokalsamhället frågat efter den?

ANNONS
|

Replik

Svar på "Har sämst lokalmässiga förutsättningar för god vård, 3 september.

I Åsaka har vi redan många träffpunkter genom föreningarnas och kyrkans engagemang. Skola, förskola och äldreomsorg samverkar också så att gammal och ung regelbundet möts.

Varför föreslå detta? Ni vet att ”lokalsamhället” vill en enda sak: Ha Landbogården kvar!

”För att skapa bättre omsorg måste resurserna nyttjas på ett bättre sätt”, skriver ni. Det förstår vi. Men var gick det snett? När ni byggde för många nya omsorgsplatser? Nu ska de ”fyllas” genom att flytta sjuka och gamla, som inget hellre vill än att bo kvar och få dö hemma. Hur räknar ni?

ANNONS

Landbogårdsfrågan liknar den om att Velandas barn vore lämpliga att ”fylla” upp den för stora Sylteskolan med.

”Landbogården har sämst lokalmässiga förutsättningar när det gäller att ge en god vård”, skriver ni.

Arbetsmiljöverket har anmärkt på brister, ja. Vad kostar det att åtgärda? Det har ni inte räknat på eftersom det ”saknar relevans” (= ska läggas ner).

Byggnaden är från 1994! Vilket enormt slöseri (även ur miljösynpunkt) att döma ut ett 26 år gammalt hus.

”Effektiv användning av resurser”, skriver ni. Er egen omorganisation gav Landbogården en chef som också är chef vid Kastanjebacken. Avståndet är cirka en mil och man kan inte vara chef på två ställen med detta avstånd. Jo, hävdar jag.

I Trollhättan finns många exempel på att chefer har underställda och verksamhet i Brasilien, Kina, Storbritannien eller Tyskland. Och i Västra Götalandsregionen har man löst frågan om att verksamhet/personal och chef finns geografiskt åtskilda.

Rektorn på Velanda skola är rektor även för Väne-Åsaka skola. Utnyttjas inte resurserna på bästa sätt där? Åsaka skola borde kanske läggas ner och barnen flyttas till Velanda?

Ni vill ”säkra att ni har medarbetare som finns på plats för att ta hand om de äldre, och får tillräckligt med kompetensutveckling…” Personal finns på Landbogården, de tar hand om de äldre. Får de inte kompetensutveckling?

ANNONS

Brist på pengar? Nej. Pengar finns. Till en för stor skola, för många nya omsorgsplatser, träbyggen på gågatan, en bro till en stadsdel som inte verkar planerad för att locka inflyttare till staden. De vill ha villatomter.

Men skola, vård och omsorg – stora frågor inför varje val – måste spara.

Detta handlar om stad mot landsbygd. Är det inte positivt för en stad att ha en levande landsbygd?

Tror ni vi är dumma?

ANNONS