Bygg fler moderna idrottshallar i Västra Götaland

Stillasittandet och hälsoklyftorna kan riskera att öka bland unga till följd av coronapandemin. Nu behöver Västra Götalands kommunpolitiker agera för att vända trenden. Att bygga moderna idrottshallar kommer spela en stor roll för att väcka rörelseglädjen hos framtidens barn och unga, skriver representanter från Sveriges fem största inomhusidrottsförbund och White arkitekter.

ANNONS
|

När det planeras för nya bostadsområden glöms ofta idrott och rörelseglädje bort, vilket har gett en stor brist på idrottshallar. Att barn och ungdomar idrottar i gamla slitna hallar från 70-talet – vilket är fallet på vissa håll i Västra Götaland – är ett rejält underbetyg. Precis som resten av samhället behöver även hallarna förnyas.

Redan innan pandemin var det bara två av tio barn som fick tillräckligt mycket motion. För att bryta den negativa utvecklingen behöver vi fler välkomnande platser där unga kan mötas under trygga, jämlika och hälsofrämjande former. Samarbetsprojektet Framtidens Idrottshall har startats för att bidra till just det här.

ANNONS

Basket, gymnastik, handboll, innebandy och volleyboll står tillsammans för ungefär en fjärdedel av alla idrottsaktiviteter i Västra Götaland. Många tusen utövare går varje dag till sin idrottshall, men få upplever idrottsmiljön som tilltalande. När dessutom stillasittandet kan riskera att öka till följd av coronapandemin blir det tyvärr ett enklare val för många unga att hoppa över träningen när hallen är gammal, sliten och dåligt utrustad.

Forskning visar att rätt utformade idrottshallar och idrottsanläggningar leder till ökad fysisk aktivitet. Därför är det nu hög tid för Västra Götalands kommunpolitiker att agera för att skapa bättre förutsättningar för barn och unga att få ett liv i rörelse.

Beslutsfattarna behöver:

- Bygga fler idrottshallar som skapar förutsättningar för livslång rörelseglädje.

- Prata ännu mer med oss i idrottsrörelsen om hur vi tillsammans kan bidra till en stärkt folkhälsa.

Varken Västra Götalands beslutsfattare eller idrottsrörelsen kan göra arbetet på egen hand. Vi måste arbeta tillsammans för att se till att det byggs rätt sorts anläggningar och idrottsmiljöer, med lika god tillgång för alla människor. På så sätt kan vi bryta den negativa trenden och väcka rörelseglädjen hos framtidens barn och unga.

Märit Bergendahl

ordförande Svenska Innebandyförbundet

Mats Carlsson

ordförande Svenska Basketbollförbundet

Anna Iwarsson

ordförande Svenska Gymnastikförbundet

Fredrik Rapp

ordförande Svenska Handbollsförbundet

Lennart Neovius

ordförande Svenska Volleybollförbundet

Niklas Singstedt

projektansvarig arkitekt, White arkitekter

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS