Demokratiskt att folkomrösta om Nato

När Magdalena Andersson och Sanna Marin höll sin elegant regisserade promenad på det vackra Djurgården verkade allt så enkelt.

ANNONS
|

Frågan om medlemskap i Nato banaliserades till om de båda länderna kunde samordna sina ansökningar tidsmässigt.

Och de Natofrälsta medierna svt, tv4, Sveriges radio, och övriga USA-sneglande refererade lika okritiskt och partiskt som vanligt. Men det som många uppfattar som en förtäckt statskupp kanske inte går så lätt som den politiska eliten inom s och m-alliansen föreställer sig.

Det börjar redan komma grus i maskineriet. I dagens Novus backar Natopartiernas ledare; Magdalena Andersson fem procent, Ulf Kristersson två, Ebba Busch tre, Annie Lööf fyra och Jimmie Åkesson två. Natomotståndet inom s som är helt avgörande om kuppen ska lyckas talas det lite om. Men det uppstår av och till oväntade sprickor i mediernas hårda självcensur.

ANNONS

I Göteborgsposten häromdagen framgick att det i GP/Sifos mätning att bara 34 procent av S-väljarna är positiva, medan så många som 43 procent inte vet hur de ställer sig i frågan.

Får vi folkomrösta om Natoanslutning så kommer försöket till statskupp att misslyckas. Och vilket parti som säger sig vara demokratiskt kan neka medborgarna att få folkomrösta, när det står i grundlagen "att all makt utgår från folket". Därmed kan den välsignade alliansfriheten räddas. Det hänger på oss nu!

Fördelen med folkomröstning är inte minst att den verkar som bred folkbildning när debatten väl kommer igång. I dag vet till exempel de allra flesta inte att Sverige indirekt blir en kärnvapennation vid ett medlemskap i krigsorganisationen Nato.

Rune Lanestrand

ANNONS