Efter att Mariedalskogen omvandlats

Mariedalskogen har omvandlats till lagom stora bitar, redo att säljas till sågverk och pappersindustri. Mer än 500 röster har vägts mot de styrande partiernas principer, och har befunnits väga för lätt.

ANNONS
|

Märkligt nog väger också kommunens så kallade Grönplan och Miljöprogrammet 2030 alldeles för lätt: det finns uppenbarligen saker som är viktigare än kommunens egna planer och målförklaringar. På annat sätt kan man nog inte förklara att kommunen väljer att strunta i dem.

Det finns dock ett litet problem här: det hjälper inte att blunda som vilken klimatförnekare som helst. Klimatet förändras i alla fall. Det hjälper inte heller att tala om för klimatet och medborgarna att skogar inte behövs som så kallade kolsänkor som minskar CO2-halten i atmosfären. Naturen och klimatet lär inte imponeras av Vänersborgs behov att ”växa” till varje pris.

ANNONS

I veckan uppdagades att detta pris är okänt. Kommunen har ingen klimatbudget. Kommunen vet inte hur mycket CO2 kommunen och vänersborgarna producerar. Kommunen vet inte hur mycket CO2-produktionen måste minska för att Vänersborg ska bli noll-utsläppskommun. Det innebär att kommunen inte heller vet vilka verksamheter som måste förändras, och på vilket sätt. Man har inte tagit reda på det. Det gör det förstås lättare att avverka skogar som binder atmosfärens koldioxid i träd och växter, och till och med i marken.

Men på något sätt låter det fullständigt otroligt. Det kan väl inte vara så att man inte ens har brytt sig om att ställa en diagnos innan man lovade guld istället för gröna skogar? Åtminstone när det gäller Mariedalskogen måste man väl ha räknat ut hur mycket CO2 det kostar att omvandla en obrukad skog till ett villakvarter?

Snälla kommunalråd och kommunalpolitiker, kan ni berätta för medborgarna - i överensstämmelse med Grönplanen och Miljöprogrammet 2030 - hur mycket CO2 som var bundet i de träd som avverkades?

Och: Hur mycket CO2 släpps ut från den f.d. skogsmarken? Hur stora CO2-utsläpp förorsakar själva avverkningen, sprängningar, dräneringar, avhyvlingen av jord och så vidare? Hur mycket CO2 kommer det nya villakvarteret att producera? Hur stor blir klimatbelastningen från transporter till och från detta villakvarter?

ANNONS

Kan ni också berätta vilka miljö- och klimatkrav som kommer att ställas för att minska miljöbelastningen? Jag hörde i dagarna att inga sådana krav kommer att ställas, men det måste väl vara illasinnat förtal, eller?

Och sist, och absolut viktigast: kan ni berätta vilka åtgärder ni har beslutat för att kompensera för dessa CO2-utsläpp? Jag menar, i dessa tider då vi - enligt Miljöprogrammet 2030 - ska göra allt för att minska kommunens och invånarnas ekologiska fotavtryck, då ska vi väl åtminstone inte göra saken värre?

Kurt Wicke

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS