Ett gränslöst samarbete behövs för att minska lidandet

På många arbetsplatser förs diskussioner om den ”svenska strategin”. Åsikterna om sittande regering och myndigheter är många. Åtal och fängelse för politiker och tjänstemän. Dålig kunskap. Sent agerande i äldreomsorgen. Stor skillnad mellan nordiska grannar. Avvecklingen av beredskapslager.

ANNONS
|

Pandemin som WHO utlyste onsdagen den 11 mars 2020 på grund av hotet från viruset SARS-CoV-2 har satt världen i brand. Stängda gränser. Ökad rasism. Borta är samarbete över gränser. Ett EU där bland annat nationella beredskapslager inte behövdes. Fyra månader av isolering har definierat nationalismen.

Leveransen av skyddsutrustning i början av april är ett tragiskt exempel. Tillverkningen i Kina som skulle till de hårt drabbade Italien och Spanien, fastnade i Frankrike. Fransmännen vägrade skicka utrustningen vidare på grund av ett infört exportförbud. Arbetskraft som arbetar i ett land och bor i ett annat stoppades snabbt av stängda gränser. Nyss köpte Donald Trump upp praktiskt taget alla lager av Remdesivir. En medicin som påstås påskynda tillfrisknandet av drabbade personer med covid-19.

ANNONS

Allt sedan människan började domesticera djur för 15 000 år sedan har nya smittsamma sjukdomar utvecklats. ”En konsekvens av domesticeringen blev en ökad närhet mellan djur och människor” skriver Björn Olsen i sin bok ”Pandemi – Myterna. Fakta. Hoten.” Denna närhet är en perfekt grogrund för överförande av mikroorganismer.

Herpes. Gula febern. Kikhosta. Smittkoppor. Tuberkulos. Ebola. Denguefeber. Mässling. Hiv/Aids. Influensavirus. Harpest. Böldpest. Alla är exempel på smittsamma sjukdomar som har sitt ursprung från människans närhet med djuren. Homo Sapiens är den enda varelsen på planeten som har husdjur. Det började med hunden och katten. Sedan kom geten. Tätt följd av får, kor och grisar. På Centralasiens stäpper för 5 000 år sedan fångades de första vildhästarna. Hönan har sitt ursprung från djungeln i Sydostasien.

Åsikter om strategier efter attacker av smittsamma sjukdomar kommer alltid finnas. Dock ser jag med förtvivlan på när globalt samarbete ersätts med nationellt tunnelseende. Att agera efter geografiskt dragna gränser när människan har att göra med gränslösa mikroorganismer känns inte bara korkat. Det känns som att vi skriver under vår egen dödsdom. Vi kommer fortsätta uppleva pandemier. Vi kommer fortsätta att genomlida förluster av nära och kära. Det bästa människan kan göra för att minska lidandet är ett gränslöst samarbete.

ANNONS

Staffan Dunér

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS