Flera kvinnodominerade yrken har relativt låga löner, och bygger dessutom på deltidstjänster utan möjlighet att gå upp i tid, menar debattörer.
Flera kvinnodominerade yrken har relativt låga löner, och bygger dessutom på deltidstjänster utan möjlighet att gå upp i tid, menar debattörer. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Fler insatser behövs för jämställda pensioner

Flera kvinnodominerade yrken har relativt låga löner, och bygger dessutom på deltidstjänster utan möjlighet att gå upp i tid, menar debattörer.

ANNONS
|

Kvinnor har i snitt 31 procent lägre pension än män. Det betyder alltså att kvinnor får ungefär två tredjedelar av den pension som män får. En låg pension inskränker många kvinnors levnadsmöjligheter och ekonomiska frihet. Därför kräver Centerkvinnorna flera insatser som leder till jämställda pensioner.

De allra flesta med garantipension är kvinnor och även kvinnor med allmän pension har i många fall en låg inkomst varje månad. För att på ett långsiktigt och hållbart sätt främja jämställda pensioner anser Centerkvinnorna dock att ligger lösningarna ligger utanför själva pensionssystemet. Att kvinnor har lägre pension än män beror nämligen på att de har en lägre inkomst under arbetslivet och oftare arbetar deltid än män. Centerkvinnorna vill att pensionsgruppen och breda överenskommelser hedras – pensionssystemet ska inte slås sönder.

ANNONS

För att sluta pensionsgapet måste vi agera nu. Det nya tillägget för kvinnor som lever på en låg pension var nödvändigt, men i fortsättningen kan politikens uppgift inte vara att söka nödlösningar för fattiga pensionärer. I stället måste politiken ha ett mer långsiktigt perspektiv.

Centerkvinnorna anser att det krävs många arbetsmarknadspolitiska och familjepolitiska åtgärder för en jämställd ekonomi hela livet. 70 procent av all föräldraledighet tas ut av kvinnor. Flera kvinnodominerade yrken har relativt låga löner, och bygger dessutom på deltidstjänster utan möjlighet att gå upp i tid. Stora insatser krävs också för utrikes födda kvinnor, där arbetslösheten är omkring 20 procent. Allt detta är tydliga ledtrådar på var politiska insatser krävs för att successivt öka möjligheten för kvinnor att få en högre pension med större ekonomisk frihet.

Låt den nuvarande generationen bli den sista som behöver leva i den ekonomiska begränsning en låg pension innebär. Ännu en generation med sådana skillnader i pension är ett misslyckande för jämställdheten. Det är dags att agera nu.

Elisabeth Johansson, Strömstad, Ann-Marie Wennerberg, Trollhättan. Åsa Edvardsson, Vänersborg, Karolina Aronsson Tisell, Tanum, Gunilla Karlsson, Trollhättan, Ann-Marie Jacobsson, Färgelanda.

Centerkvinnorna i Fyrbodal

ANNONS