Sedan talibanerna tog makten den 15 augusti förra året har kvinnors rättigheter begränsats kraftigt, uttrycker skribenter.
Sedan talibanerna tog makten den 15 augusti förra året har kvinnors rättigheter begränsats kraftigt, uttrycker skribenter. Bild: Zerah Oriane/ABACA

Glöm inte Afghanistans kvinnor

Sedan talibanerna tog makten den 15 augusti förra året har kvinnors rättigheter begränsats kraftigt, uttrycker skribenter.

ANNONS
|

Tänk dig att du inte längre får jobba, bara för att du är kvinna. Eller att din man måste följa dig till jobbet varje morgon och hämta dig varje kväll. Du får inte resa ensam. En manlig släkting måste ta ledigt från jobbet och följa med dig om du ska åka på tjänsteresa. För att vara säker på att bli insläppt på sjukhuset när du behöver vård, är det bäst att du tar med dig en man. Du måste täcka ansiktet när du går ut, annars kan du bli stoppad av moralpolisen.

Tänk dig att du som tjej inte får gå i skolan längre än till sexan. Killarna packar sina ryggsäckar igen efter sommarlovet, men du måste stanna hemma. Kanske bestämmer dina föräldrar att du ska gifta dig med en äldre man för att de inte har råd med mat till dig och dina syskon.

ANNONS

Allt detta är så klart otänkbart för oss i Sverige. Men för kvinnorna och flickorna i Afghanistan är det så livet ser ut idag. Sedan talibanerna tog makten den 15 augusti förra året har kvinnors rättigheter begränsats kraftigt. Den positiva utveckling som skett de senaste 20 åren vrids tillbaka, steg för steg. Osäkerheten om vilken rättighet som ska tas ifrån dem härnäst skapar ständig stress och kvinnors mentala hälsa blir sämre för var dag. Föräldrar som vill bygga en bättre framtid för sina döttrar söker desperat efter sätt att lämna landet. Pressen på mannen har också ökat eftersom han anses ansvarig om kvinnan bryter mot talibanernas bestämmelser.

Samtidigt pågår en svältkatastrof. Ekonomin har kollapsat och hundratusentals människor har förlorat sina jobb. Fattigdomen breder ut sig och halva befolkningen, 20 miljoner människor, har brist på mat. De som drabbas värst är flickor och kvinnor, som ofta är de som äter sist. En dålig dag finns det ingenting kvar när det är deras tur.

Sverige får inte vända Afghanistan och Afghanistans kvinnor ryggen. Svenska Afghanistankommitténs (SAK:s) 7000 anställda fortsätter sitt biståndsarbete även under talibanernas styre. Det är en ständig balansgång och utmaning. SAK:s lokala skolor upp till årskurs 12 för flickor är fortsatt öppna, trots att utbildning för flickor över årskurs 6 inte är tillåtet enligt övergripande nationella påbud. SAK utbildar kvinnor till lärare, sjuksköterskor och barnmorskor för att stärka kvinnors och flickors rättigheter. Det går att göra skillnad!

ANNONS

Elsa Andréen, Lennart Olsson,

Svenska Afghanistankommitténs LF i Vänersborg

ANNONS