Höga matpriser ligger inte hos handlarna – korkat att hota

Att S vill kalla till debatt om matpriserna är i det närmaste löjeväckande, menar signaturen.

ANNONS
|

Nu läser jag att till och med ICA-handlare blir hotade. Det är väl mer än lovligt korkat. Förklaringen till de höga matpriserna ligger ju inte hos handlarna, utan förklaringen är en sån självklarhet, så den nästan är enfaldig. Om vi tar det från början. De styrande i ett land ska, med sina ideologiska förtecken, göra det så bra som möjligt för invånarna i ett land. Man kallar det national/samhällsekonomi. Nationalekonomer använder gärna Öresundsbron, som ett exempel på bra samhällsnytta, då den främjar både ekonomi och är tidsbesparande för landets invånare. Man brukar prata om begreppet "konsekvenstänk". Jag återkommer till de "styrande" längre fram i texten.

ANNONS

Vad är det då som bestämmer ett pris på mat. Varför kostar en liter mjölk 12-14 kronor (eller ännu mer) istället för nio kronor som den gjorde för några år sedan. Alla vet att bönderna producerar vår mat. Bönder har kostnader i sin tillverkning, så kallade produktionskostnader. Jag tänkte ta upp tre "tunga" poster.

1) Drivmedel framförallt diesel, 2) El och 3) Konstgödsel.

Konstgödsel har vi inte kunnat påverka så mycket, då Ryssland och Ukraina är så mycket inblandade i tillgången till konstgödsel. Däremot gällande drivmedel och el, har våra politiker genom totalt ogenomtänkta beslut påverkat böndernas produktionskostnader enormt mycket.

Den 1 januari 2022 bestämde den rödgröna regeringen att diesel skulle gå upp från 16 till 25 kronor, nu är den lägre, men den har också varit över 25 kronor. Det kallades "reduktionsplikt". Olja från växter framförallt träd skulle minska utsläppet av koldioxid. För en bonde, som använder mycket diesel blir det en höjning (jag räknar exklusive moms) från 13 kronor till 20 kronor. En höjning på knappt 54 procent.

I sammanhanget bör man också nämna, att distributionen av bondens varor görs av färdmedel, som i de flesta fall använder diesel. Vidare bestämde de rödgröna att vi skulle stänga ner 21 procent av landets elproduktion. Detta var ett krav från MP för att S skulle få behålla makten 2014.

ANNONS

När nu Ryssland stängde ner gasledningar till Tyskland, hade det varit väldigt bra, om vi kunnat producera 21 procent mer energi, då vindkraften som skulle ersätta den nedlagda kärnkraften står på årsbasis för en elproduktion på sju procent (källa Nyhetsmorgon TV4). Hade kärnkraftverken R1, R2, O1 och O2 varit i produktion hade detta påverkat elpriserna i hela Europa, då priset på el sätts på "sista tillverkade kilowattimme".

Då kommer den självklara frågan: Kan man inte bara ta bort skatter eller sänka priset på drivmedel?

Det är nog inte så lätt, som det låter. De styrande ska ju se till att alla invånare i landet ska kunna leva ett drägligt liv och har tillgång till vår välfärd. Enkelt uttryckt, staten behöver få in alla skattekronor de kan. Drivmedel är en väldigt bra och extremt lönsam punktskatt. Den nya regeringen kan inte genomföra de ändringar de lovade, till exempel bort med reduktionsplikten, så dieseln gick tillbaka till 2020 års pris.

För i landet, som den nya regeringen ska styra, finns det många som inte kan skaffa sig egen försörjning (det har cirkulerat många siffror, jag väljer att bara kalla det "många"). Detta låter säkert väldigt hårt och kanske rasistiskt, men det är tyvärr en realitet.

ANNONS

Och det är inte nog med detta. Nu väljer riksbanken att höja våra räntor, där är en produktionskostnad till som ökar. Den höjningen eldar ju bara på inflationen. Min slutsats är, att när en regering väljer att ta beslut, som enbart grundar sig på önskningar från ett litet extremparti, då får det konsekvenser för hela befolkningen.

Och framförallt, den nya regeringen har väldigt lite ansvar för de ökade matpriserna. Att S vill kalla till debatt om matpriserna är i det närmaste löjeväckande. Så sluta upp med att klaga på ICA, Coop eller Willys-handlarna.

Handlar oftast på ICA

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS