I sommar kommer mina barn få fyrkantiga ögon

När jag var liten fick jag höra att ”om du tittar för mycket på tv får du fyrkantiga ögon”.

ANNONS
|

Förutsatt att detta även gäller andra skärmar är det detta öde som kommer att drabba mina barn i sommar. Både jag och min partner arbetar nämligen i NU-sjukvården.

Ledningen i NU-sjuk­vården har nyligen bestämt att ingen av de anställda ska tilldelas mer än två veckors sommarsemester. Sent på sommaren blir det också – antingen 20/7–2/8, 3–16/8 eller 17–30/8, troligen fördelat efter lottning.

Problemet för barnen är att sommarlovet börjar 10 juni och slutar 16 augusti. Ganska många av dessa veckor blir de alltså själva. Alla veckor, om föräldrarna har otur i lottningen. (Far- och morföräldrar är ju av kända skäl inte heller någon möjlighet i sammanhanget.)

ANNONS

Vad är då anledningen till detta? Jo, cheferna i sjukhusledningen ”räknar med” en väldigt kraftig ökning av coronafall inför sommarmånaderna. Man har en kurva från Kina som man gissar kommer stämma även i Fyrbodal.

Så här långt stämmer den ”så där”.

Visst är belastningen på IVA och vissa andra avdelningar påtaglig. Men i många andra delar av NU-sjukvården är förhållandet det omvända. Och den där katastrofala ökningen återstår att bevisa. Tvärtom ser de svenska kurvorna – både nationellt, i VGR och i NU-sjukvården – ut att plana ut. Den enorma topp man ”räknar med” i sommar är bara en gissning utan stöd i fakta.

Självklart måste vården fungera även under sommaren. Självklart blir det inte som vanligt. Men att alla anställda kommer att gå åt till covid-19- patienter hela juni och halva juli är inte rimligt.

Man behöver inte förstöra barnens sommar redan nu på grund av en gissad kurva.

Låt frivilliga – mot bra ersättning – omfördela sin semester. Om det inte räcker, använd det kris­lägesavtal som faktiskt finns. Slutligen finns möjligheten att beordra in personalen senare om situationen trots allt skulle bli ohållbar.

En av många

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS