Låt landsbygden utforma sin äldrevård

Landsbygdsutveckling och frågor som rör området utanför tätorten Trollhättan hamnar tyvärr ofta vid sidan om.

ANNONS
|

Det finns flera bevis för detta. Åsakaborna har kämpat för sin cykelväg i över 40 år snart och fortfarande finns den inte i majoritets blickfång.

Landbogården har nästan lagts ner två gånger av majoriteten men nu är det snart val och då vaknar de till. Vid frågor om Landbogårdens framtid så fick oppositionen följande svar av ordförande Lena Hult i omsorgsnämnden: "omsorgsnämnden har nu beslutat om en förstudie av ett nytt boende på landsbygden, med fokus på Åsaka och enligt budgetförslag 2022 från s, v och mp kommer nu förstudien att genomföras under 2022. Kommunstyrelsen har även avsatt 7 miljoner för driftkostnader för Landbogården 2022.

ANNONS

Det framkom även att någon tillbyggnad och utökning av platser inte är möjligt enligt Eidars översyn. Gott så. Dock blir jag alltid fundersam när någon som velat lägga ner Landbogården två gånger nu börjar prata om förstudier och framtid.

Klart är ännu enbart att en förstudie kommer ske och den ska väl ha en budget på 400 000 kronor men sedan finns bara information om att Landbogården ska vara kvar tills lokalförsörjningsplanen reviderats. Där man talar om en plan för framtida äldreboendestruktur med perspektiv på både stad och landsbygd. Mycket av detta gör mig inte klok.

Visst en förstudie är jättebra men fortfarande har man i majoriteten ingen plan utan den ska revideras först. En lokalförsörjningsplan brukar väl löpa över flera år och att Landbogården inte finns med i nuläget oroar.

Här kommer lite tankar om vad man kunde göra. Inför LOV, det vill säga lagen om valfrihetssystem och låt landsbygdens befolkning vara med och diskutera och påverka Landbogårdens framtid. Kör inte bara på med förstudie via tjänstemän.

Tänk även helhet, en restaurang och café för de äldre att samlas vid ska vara med. Låt hembygdsföreningen och liknande aktörer på bygden vara med och det ska vara en träffpunkt med samlingsrum för bygden och dess historia kan utformas. Låt landsbygden utforma sin äldrevård. De som bor på landsbygden bor där för att de trivs här och vill även på äldre dagar få vara kvar.

ANNONS

Det är snart val och jag hoppas då landsbygdsborna tar en ordentlig funderare om vem som bäst tar hänsyn till landsbygden och dess utveckling. Tänk på vilka som pratat om nedläggning och nedprioritering av bygden. Nedläggning av Norra Björkes skola, hoten om nedläggning av Landbogården, hoten mot Velanda skola med mera. Vilka har varit för det?

Martin Bertilsson

ANNONS