Låt omstarten driva på för klimatneutralitet

Sverige står nu inför en omstart. Att klara av det, en utbyggnad av samhället och samtidigt nå Sveriges mål om fossilfrihet 2045 är en förutsättning för landets fortsatta konkurrenskraft.

ANNONS
|

Läget är tufft. Men förutsättningarna för att lyckas finns. När vi nu står inför stora offentliga investeringar är det viktigt att ta tillvara på kraften som hållbarhetskrav i upphandlingar har för att styra mot ett mer hållbart samhälle. Enligt Upphandlingsmyndigheten står infrastruktur och bygg för hälften av utsläppen från statlig upphandling. Vissa offentliga aktörer har ambitiösa klimatmål, men många saknar utsläppsmål för byggandet samt tydliga krav i upphandlingen av byggprojekt. Vi välkomnar upphandlingar som den i en västsvensk kommun där man efterfrågar hur projektet kommer bidra till att uppfylla FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Kommuner kan vid markförsäljning och upphandling bidra till mer hållbart byggande genom att belöna klimatåtgärder. Om alla samhällsfastigheter upphandlades med höga klimatkrav skulle det bidra till ett bättre klimat och förflytta byggsektorn mot klimatneutralitet. Vår uppmaning är att låta upphandlingen av exempelvis nästa skola eller äldreboende ske med tydliga och höga klimatambitioner. Bjud in leverantörer och entreprenörer för att ge sin syn på tänkbara klimatlösningar som kan efterfrågas.

ANNONS

Det finns också mer att göra för en förbättrad bostadsmarknad. När vi frågade hur människor i Västra Götalands län vill bo år 2030 svarade 78 procent att det är viktigt att bo i en hållbar bostad. Nästa år kan vi för första gången erbjuda klimatneutrala bostäder, men det finns utmaningar för att bygga fler. Det behövs ekonomiska incitament från politiken. Vi har bland anat föreslagit en grön flyttbonus, som skulle innebära sänkt reavinstskatt, för den som väljer att flytta till en miljöcertifierad bostad och som är byggd med låg klimatpåverkan.

Näringslivet behöver också bidra. Som en del i arbetet att bli klimatneutrala senast 2045 har Skanska utvecklat en betong med upp till halverade koldioxidutsläpp och en asfalt som reducerar klimatavtrycket med upp till 100 procent. När detta efterfrågas blir det som byggs mer hållbart.

Vi har alla ett ansvar för kommande generationer att bidra med lösningar och minska klimatpåverkan. Omstarten av samhället behöver bromsa klimatförändringarna och bidra till att nå hela vägen fram till klimatneutralitet. Tillfället är nu.

Agneta Wannerström, chef Klimatneutralitet, Skanska Sverige

Anders Ericsson, distriktschef Region hus väst, Skanska Sverige

Markus Arfvidsson, regionchef väg och anläggning väst

ANNONS