Med mod kommer förändring

Att motverka segregation i Trollhättan handlar om att fatta modiga beslut, inte försvara gamla och verklighetsfrånvända satsningar.

ANNONS
|

Under 2002 fick jag, en kronogårdstjej börja på Lyrfågelskolan. Vi bodde då på Kronogården, ett stenkast från Pettersbergsskolan (Kronans föregångare) ändå valde mina föräldrar inför högstadiet att skicka mig till Lyrfågelskolan, som var 3,9 kilometer bort. För vissa så betyder kanske inte 3,9 kilometer något, men för mig var det som att komma till en ny värld. Det är jag så tacksam för idag!

Från en skola där vi enbart hade en svensk i klassen, till en skola där jag var den enda utländska tjejen. Den stora skillnaden var dock att jag i denna miljö nödgades att använda det svenska språket. Något alternativ fanns inte. Detta har gjort att många dörrar i mitt liv har öppnats och andra framtidsmöjligheter stod till hands.

ANNONS

Visst var det inte lätt och fritt från friktioner. Rädslan av att sticka ut, inte bli förstådd, fördomar och inte få godkänt i svenska, var vanligt förekommande tankar och känslor. Historien kommer upprepa sig och många andra elever kommer få göra samma resa.

Det är viktigt att vi inte hemfaller åt en offermentalitet där Kronogården och ”kronogårdare” stigmatiseras av att stänga skolan. Segregationens problem är verkliga och alltför allt för allvarliga, för att plocka enkla politiska poäng. Låt oss nu se till att det går rätt till.

Vi måste visa att vi har lärt av det stora misstaget att bygga Kronan och år efter år lagt enorma resurser på att hålla misslyckandet skenbart verksamt. Detta är inte på något sätt lärarnas fel, tvärtom. Dessa lärare bör hyllas för sin insats.

Om segregationen ska brytas måste den först och främst befrias från naiva tilltag och diskussioner. Barn ska tidigt lära sig svenska språket och ges alla möjligheter att lyckas i skolan, så att den onda cirkeln bryts. Detta underlättas om Kronans mellan- och högstadium stängs. Att elever från skilda bakgrunder möts på en kunskapsarena är ett steg i rätt riktning. Det är åt sådana förslag resurserna ska riktas.

ANNONS

Låt oss se till att vi nu fattar kloka beslut: Att flytten för dessa elever går rätt till. Där berörda elever tillsammans med deras vårdnadshavare blir ordentligt informerade. Även att mottagande skolor tidigt sätts in i övergången och förbereds. Att det skjuts till rätt resurser, så att övergången blir så smidig som möjligt för alla.

Hadil Gergy (KD)

ANNONS