Skolstart oroar NPF-föräldrar

En enkätundersökning gjord av Riksförbundet Attention inför skolstarten 2021 visar att väldigt många elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och deras föräldrar känner oro nu när ett nytt skolår börjat.

ANNONS
|

I undersökningen känner 65 procent av alla barn med NPF och 75 procent av alla deras föräldrar oro inför att skolan börjar igen.

Av undersökningen framgår att många föräldrar oroar sig för att barnen inte ska få stöd och hjälp för att följa med i undervisningen. Oro beror också på konflikter med lärare och skolkamrater. Många mår så dåligt av skolmiljön att de inte vill eller klarar att gå dit. Det är tydligt att all personal i skolan behöver ökad kunskap och rätt kompetens, både när det gäller bemötande av elever med NPF, men också hur undervisning kan anpassas utifrån elevens förutsättningar. Att så många känner oro inför skolstarten är mycket sorgligt och något som måste förändras. Skolan är våra elevers arbetsplats och en språngbräda för hela ens framtida liv. Vi kan inte svika våra barn innan de ens fått en chans, men i många fall är det just det som händer.

ANNONS

Ni politiker har möjlighet att faktiskt förändra liv, att se till att alla barn och unga får den skola som de förtjänar och har rätt till. Ta chansen och satsa på att stärka lärares och skolpersonalens kunskap. Det är nyckeln till att kunna ge barnen stöd i tid innan problemet blivit så stora att de leder till att den unge kraschar och inte längre tar del av undervisningen alls. Samverka med föräldrar och elever för hållbara lösningar och se den långsiktiga vinsten i att en fungerande skolpolitik ger nöjda kommuninvånare.

Det finns mycket fakta och många berättelser att dra lärdom av – nu är det dags att agera.

Anki Sandberg,

ordförande Riksförbundet och Attention Styrelsen för Attention Uddevalla med omnejd

ANNONS