Återvinning av plast
Återvinning av plast Bild: Lasse Edwartz

Sopsortering – till vilken nytta?

Av färska studier framgår att endast ca 15-20 procent av sorterade plastförpackningar går till återvinning, resten 80-85 procent går till förbränning med enorma utsläpp av koldioxid som följd!

ANNONS
|

Inte undra på då att många känner sig lite lurade och frågande till varför vi ska behöva bry oss om att sortera plast över huvud taget! Släng det i soporna det ska ju ändå brännas! Dessutom betalar vi ju för att bli av med eländet!

En sådan uppfattning är nog inte ovanlig och tyvärr är vi nog ganska många som känner lite av meningslöshet i det vardagsnära sorteringsarbetet när resultatet inte tas om hand på ett bra sätt.

Därför borde det vara hög tid för politiska och kommunala beslutsfattare att ta tag i frågan och styra upp och fortsätta att utveckla och förbättra från den nivå som trots allt har uppnåtts.

ANNONS

Här följer några konkreta förslag som bygger på en mer rättvis fördelning av ansvar, arbete och kostnader mellan hushåll, kommun och stat.

1. Inför en tydlig premiering för bra sortering! En modell kan vara att ha en fast grundavgift för sophämtning (typ 200 kr/kvartal) plus en rörlig avgift (typ 7 kr/kg) för mängden sopor som tas om hand av sopbilen. Systemet tillämpas av andra kommuner så tekniskt är det inga problem.

2. Sätt upp övervakningskameror på alla återvinningsstationer! Det måste gå att få vuxna människor att lära sig att inte lämpa av gamla fåtöljer, madrasser, avgassystem, färgburkar mm., hur som helst. Det är helt oacceptabelt som det fungerar idag!

3. Det måste vara gratis att komma med sorterade sopor till återvinningscentralen!

4. Stimulera och uppmuntra till kompostering!

5. Tryck på regering och riksdag att storsatsa på sorteringsteknik för en återvinning värd namnet.

Ovanstående är exempel på några saker man skulle kunna ta tag i men det finns säkert mycket mer man kan göra. Den största risken är tyvärr att det inte händer något alls.

På sikt är det oundvikligt att det sker en förändring så varför inte börja nu att förbättra miljön, minska kostnaderna, öka jämlikheten och stimulera hushållens engagemang!

ANNONS

//Xson

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS