Ta reda på fakta innan du skriver

Signaturen "Tomas" svarade 22 februari på min insändare om elbrist och kärnkraft 16 februari.

ANNONS
|

Det hade varit bra, Tomas, om du hade tagit reda på fakta, innan du skriver. Du påstår att ”kärnkraften beskattas extremt hårt i jämförelse med andra energislag”. Det är inte sant. Redan 2016 beslöt riksdagen att effektskatten på kärnkraft skulle tas bort 1 januari 2018. Det är alltså mer än tre år sedan den slopades. Du påstår också att ”flera företag valt att förlägga produktionen utanför Sverige”, och tar Pågen som exempel på det. Det är inte heller sant. Däremot är det sant att företag har hotat med att flytta utomlands på grund av höga elpriser. Men de har inte gjort det. Skälet är att de hittar inget land som har lägre elpriser än Sverige.

ANNONS

Pågen är i full färd med att genomföra sin utbyggnad av bageriet i Malmö. De är uppenbarligen inte rädda för varken högt elpris eller effektbrist i södra Sverige. Vidare påstår du att ”när ett vindkraftverk varit i drift i cirka 15 år, behöver vingarna bytas ut”. Det är också falskt. De vindkraftverk som byggdes i början av 1990-talet har fortfarande kvar samma vingar – efter 30 år.

Energiöverenskommelsen 2016 innebär också att nya kärnkraftreaktorer får byggas i Sverige. Inget företag har nappat på det. Skälet är att det är ohyggligt dyrt. Det kan inte bli lönsamt. Däremot har den befintliga kärnkraften så låga kostnader att den kan fortsätta att producera el, så länge inte det radioaktiva avfallet behöver tas om hand. Det problemet är olöst, inte bara i Sverige utan i hela världen. I Sverige har man trott att man kan kapsla in det i kopparstavar och trycka ner det i berggrunden, men nu har ett sådant test i Oskarshamn visat att det har blivit korrosionsskador på dessa stavar, så det är för stor risk att göra på det sättet.

Vi måste acceptera att förnybar elproduktion är det vi ska förlita oss på, även om det återstår en del utvecklingsarbete att göra.

ANNONS

Bertil Borglund

ANNONS