Vänersborgs politiker för invånarna bakom svarta siffror

Replik Svar på Centerpartiets glesbygdspolitik: Att till vilket pris behålla byskolor, 16 november.

ANNONS
|

Mats Andersson och Bo Carlsson skriver att nämnden fick 15 miljoner kronor år 2020, att nämnden får ytterligare cirka 5 miljoner kronor nästa år och därtill täckning för nästa års löneförhöjningar. Mats Andersson och Bo Carlsson skriver dock inte att detta bland annat är ökade hyreskostnader för Silvertärnan.

Använder ni absolutbeloppet när ni budgeterar? Mats Andersson och Bo Carlsson.

Ska barn- och utbildningsförvaltningen anpassa sig till en given budget oberoende av vad skollagen och arbetsmiljölagen säger? Ska inte barn- och utbildningsförvaltningen ta fram en fungerande budget som på ett så bra sätt som möjligt tar hänsyn till de lagkrav som ställs och förväntas få dessa pengar? Om så inte är fallet, vem eller vilka får ta smällen? Elever som inte får det stöd de har rätt till enligt skollagen och legitimerade lärare som får allt mer att göra då skolor ”effektiviseras”. Vad kan det leda till på sikt för både legitimerade lärare och elever?

ANNONS

Det finns någonting som kallas för inflation, vet Mats Andersson och Bo Carlsson vad detta är? Det innebär att man behöver tillföra ”friska pengar” varje år för att kunna upprätthålla köpkraftsnivån. Däri ligger problemet i Vänersborgs kommun, det tillförs inga ”friska pengar” vilka är i paritet med inflationen. Sen kan man alltid säga att man tillför pengar och satsar på respektive verksamheter, men skulle inte pengarna varit en del i respektive förvaltnings rambudget redan från början. Man måste öka rambudgeten varje år. Det blir missvisande att gå ut och säga till medborgare i öppna kanaler (TTELA) att man satsar pengar då man i själva verket totalt sätt inte är i linje med inflationen.

3 ankor minus 1 anka blir 2 ankor i besparing.

Är det så här man gör i glesbygden? Mats Andersson och Bo Carlsson. Är detta ”ordbajs”?

Vänersborgs kommun har haft låga skolresultat under lång tid. En punkt är ingen punkt, då även en blind höna kan hitta ett guldkorn, två punkter är en linje och flertalet punkter är en trend.

Om man är finurlig så går det att ta reda på en del information och analysera själv, det finns ju något som heter offentlighetsprincipen.

Att den artikeln vi hänvisade till i skolvärlden i vår förra insändare skulle vara gammal håller vi inte med om. Är inte skola någonting en elev har under tio år (förskola inräknat)? De beslut som tas borde väl rimligtvis påverka elever ute i de respektive verksamheterna.

ANNONS

Hur tänker ni kring detta? Mats Andersson och Bo Carlsson.

Två insiktsfulla akademiker

De aktuella politikerna har erbjudits att besvara men avböjt och hänvisar till en tidigare replik, insändarredaktionen.

ANNONS