Vänersborgs skolor ska inte stänga dörren för ungdomspolitik

Under en längre tid har partipolitiskt engagerade ungdomar i Vänersborg sett en oroväckande utveckling i kommunen, som också märks av på många andra håll runt om i landet.

ANNONS
|

Det blir allt svårare för politiska ungdomsförbund att komma in på skolorna i kommunen och kampanja för sin politik. På Birger Sjöberggymnasiet släpps ungdomsförbunden nästan bara in runt valår, och på Fridagymnasiet släpps de inte in alls. Inte heller på högstadieskolorna blir ungdomsförbunden insläppta.

I februari 2018 släppte Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor (MUCF) en undersökning som visar att en klar majoritet av alla ungdomar är mycket intresserade av politik- och samhällsfrågor, men endast sex procent är medlemmar i ett politiskt parti eller ungdomsförbund. I en tid där så få engagerade ungdomar lyckas hitta in i politiken är det viktigare än någonsin att information om de olika partiernas åsikter kommer ut till ungdomarna, och inte bara från akademiskt håll utan också från andra ungdomar.

ANNONS

Skolorna har en tendens att avvisa ungdomsförbunden med anledningen att de inte endast kan släppa in ett ungdomsförbund, utan att de då måste bjuda in alla, vilket enligt de själva ger upphov till svårlösta dilemman kring huruvida vissa antidemokratiska krafter då också ska ges tillträde. Det är däremot för oss ett absurt argument att avvisa alla ungdomsförbund och begränsa information på grund av ett fåtal aktörer. Skolorna har ett demokratiansvar, att informera och aktivt arbeta med demokratifrågor i skolarbetet, och när de politiska partierna inte ges tillfälle att informera om sin politik och sina åsikter brister de i detta arbete.

Problemet med att ungdomar inte ges möjlighet att lära sig om de lokala ungdomsförbunden och få information om hur de kan engagera sig, är att frågor som är viktiga för ungdomar blir bortprioriterade i politiken. I Vänersborgs kommunfullmäktige är det endast tre ledamöter av 51 som är under 30 års ålder. Det är mindre än sex procent, vilket kan jämföras med åldersfördelningen i hela kommunen där cirka en tredjedel av invånarna är under 30. Samtidigt nås vi regelbundet av nyheter om att gymnasieprogram i kommunen tas bort, fritidsgårdar måste flyttas, och BUP tvingas lägga ner verksamhet. När vi unga inte får tillfälle att ge oss in i den politiska världen så glömmer de vuxna politikerna bort oss.

ANNONS

Här i Vänersborg finns i nuläget endast två aktiva ungdomsförbund i kommunen: Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) och Moderaternas ungdomsförbund (MUF). Vi har full förståelse för att skolorna kan ställa sig tveksamma inför att göra ett val om vilka politiska organisationer som de vill ge utrymme, men vi ser inte för den sakens skull heller något hinder för att åtminstone släppa in de två ungdomsförbund som finns aktiva i kommunen. Vi vänder oss därför till skolorna i kommunen och uppmanar rektorerna att våga slå upp dörrarna för ungdomsförbunden, stå upp för sitt demokratiska ansvar, och inse att deras jobb är att utbilda; inte att stänga dörren för ungdomspolitik.

Mathilda Bandarian

Ordförande för SSU Vänersborg

Sven Dahlgren

Distriktskassör för SSU Fyrbodal

Anton Lidell

Distriktsordförande för MUF Västra Götaland Norra

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS